Werken tijdens de Ramadan: hoe doe je dat?

12 april is de Ramadan begonnen. In deze periode vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Het fysieke proces van het vasten herinnert je aan je godsdienst en maakt je bewust van zelfontplooiing. Het is een tijd van reflectie en bezinning en er wordt veel in de Koran gelezen. Hoe combineer je dit met een fulltime baan? We vroegen het aan Faissal, fulltime Projectengineer Installatietechniek.

Werken tijdens de Ramadan hoe doe je dat

Korte nachten

“Mijn collega’s weten allemaal dat ik gelovig ben. Ik voer altijd het middaggebed uit in de stilteruimte op het werk. Dat ik meedoe aan de Ramadan is voor hen dan ook geen verrassing.” vertelt Faissal. Op de vraag of hij het lastig vindt om tijdens het vasten te werken antwoordt hij lachend: “Eigenlijk niet! De eerste 2 dagen waren wel zwaar. Je lichaam moet wennen aan het ritme en de juiste stoffen opbouwen. Daarna merk ik niet veel van de honger. Eigenlijk heb ik juist meer energie. Normaal heb ik na de lunch altijd een moment dat ik moe ben. Dat heb ik nu niet.” Wel voelt Faissal de vermoeidheid soms als hij naar huis rijdt: “Ik woon een uur rijden van het werk af. Als ik na een dag werken naar huis rij, vooral als de zon schijnt, dan heb ik wel zin in een dutje. We hebben natuurlijk korte nachten.”

Zoveel meer dan vasten

“Voor mij is het jezelf onthouden van eten en drinken maar een onderdeel van de Ramadan. Ik ben deze periode heel veel bezig met het geloof, lees extra in de Koran en voer nachtgebeden uit. Als de avondklok wordt opgeheven kunnen we ook naar de moskee gaan. Ik heb de laatste dagen van de Ramadan vrij genomen, zodat ik meer tijd heb om bezig te zijn met mijn godsdienst.”

Respect en interesse

“Eigenlijk respecteert iedereen op het werk dat ik mee doe met de Ramadan. Sommigen zijn heel geïnteresseerd. Ik ben heel open en vertel er graag over. De collega die naast me zit houdt rekening met me door niet de hele tijd naast me te eten.”

Blijf wakker tot je gaat werken

Faissal deelt graag zijn belangrijkste tip: “Ik ga rond 12 uur naar bed, na het gebed. Vervolgens sta ik rond 4 uur op om te eten. Ik slaap dus ongeveer 4 uur per nacht. Eerst ging ik na het eten nog even slapen voordat ik moest opstaan voor werk. Dan wordt het echt moeilijk. Dat is zwaar voor je lichaam en je kan duizelig worden. Mijn belangrijkste tip is dus om wakker te blijven tot je gaat werken. Je kan natuurlijk wel rusten en bijvoorbeeld een boek in bed lezen.”

Licht eten

Volgens Faissal hoef je niet anders te eten ter voorbereiding op een werkdag of vrije dag: “Het is altijd belangrijk om lichte dingen te eten die veel goede voedingswaarden bevatten. We eten veel dadels. Je lichaam neemt dat goed op en houdt je stabiel gedurende de dag. Als je net uit bed komt, heb je waarschijnlijk geen zin om gelijk boterhammen te eten. Neem dan bijvoorbeeld yoghurt.”

Focus verleggen

Op de vraag wat Faissal anderen mee wil geven die het lastig hebben met het vasten, antwoordt hij: “Probeer niet te focussen op eten of het hebben van honger, maar denk aan je geloof en het verbeteren van jezelf.”

Team PB wenst iedereen die meedoet met de Ramadan een fijne en inspirerende maand!

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer