Werken tijdens de Ramadan: hoe doe je dat?

12 april is de Ramadan begonnen. In deze periode vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Het fysieke proces van het vasten herinnert je aan je godsdienst en maakt je bewust van zelfontplooiing. Het is een tijd van reflectie en bezinning en er wordt veel in de Koran gelezen. Hoe combineer je dit met een fulltime baan? We vroegen het aan Faissal, fulltime Projectengineer Installatietechniek.

Werken tijdens de Ramadan hoe doe je dat

Korte nachten

“Mijn collega’s weten allemaal dat ik gelovig ben. Ik voer altijd het middaggebed uit in de stilteruimte op het werk. Dat ik meedoe aan de Ramadan is voor hen dan ook geen verrassing.” vertelt Faissal. Op de vraag of hij het lastig vindt om tijdens het vasten te werken antwoordt hij lachend: “Eigenlijk niet! De eerste 2 dagen waren wel zwaar. Je lichaam moet wennen aan het ritme en de juiste stoffen opbouwen. Daarna merk ik niet veel van de honger. Eigenlijk heb ik juist meer energie. Normaal heb ik na de lunch altijd een moment dat ik moe ben. Dat heb ik nu niet.” Wel voelt Faissal de vermoeidheid soms als hij naar huis rijdt: “Ik woon een uur rijden van het werk af. Als ik na een dag werken naar huis rij, vooral als de zon schijnt, dan heb ik wel zin in een dutje. We hebben natuurlijk korte nachten.”

Zoveel meer dan vasten

“Voor mij is het jezelf onthouden van eten en drinken maar een onderdeel van de Ramadan. Ik ben deze periode heel veel bezig met het geloof, lees extra in de Koran en voer nachtgebeden uit. Als de avondklok wordt opgeheven kunnen we ook naar de moskee gaan. Ik heb de laatste dagen van de Ramadan vrij genomen, zodat ik meer tijd heb om bezig te zijn met mijn godsdienst.”

Respect en interesse

“Eigenlijk respecteert iedereen op het werk dat ik mee doe met de Ramadan. Sommigen zijn heel geïnteresseerd. Ik ben heel open en vertel er graag over. De collega die naast me zit houdt rekening met me door niet de hele tijd naast me te eten.”

Blijf wakker tot je gaat werken

Faissal deelt graag zijn belangrijkste tip: “Ik ga rond 12 uur naar bed, na het gebed. Vervolgens sta ik rond 4 uur op om te eten. Ik slaap dus ongeveer 4 uur per nacht. Eerst ging ik na het eten nog even slapen voordat ik moest opstaan voor werk. Dan wordt het echt moeilijk. Dat is zwaar voor je lichaam en je kan duizelig worden. Mijn belangrijkste tip is dus om wakker te blijven tot je gaat werken. Je kan natuurlijk wel rusten en bijvoorbeeld een boek in bed lezen.”

Licht eten

Volgens Faissal hoef je niet anders te eten ter voorbereiding op een werkdag of vrije dag: “Het is altijd belangrijk om lichte dingen te eten die veel goede voedingswaarden bevatten. We eten veel dadels. Je lichaam neemt dat goed op en houdt je stabiel gedurende de dag. Als je net uit bed komt, heb je waarschijnlijk geen zin om gelijk boterhammen te eten. Neem dan bijvoorbeeld yoghurt.”

Focus verleggen

Op de vraag wat Faissal anderen mee wil geven die het lastig hebben met het vasten, antwoordt hij: “Probeer niet te focussen op eten of het hebben van honger, maar denk aan je geloof en het verbeteren van jezelf.”

Team PB wenst iedereen die meedoet met de Ramadan een fijne en inspirerende maand!

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


PB Circus Festival
Bij PB Projects zijn we één grote familie, al 5 jaar lang!

🎪Dat hebben we gevierd met ons eigenzinnige “PB Circus Festival” ter ere van ons 5-jarig jubileum. En als je nieuwsgierig bent naar onze unieke, eigenzinnige PB-familie, bekijk dan zeker onze aftermovie! 🎥 Lees meer

PB projects Marathon van Rotterdam Jeffrey de Rijk
De Uitvoerder Bouw die marathons verslindt: Jeffrey’s verhaal

Een Ajax-supporter in Rotterdam: maak kennis met onze zzp’er Jeffrey de Rijk. Lees hoe Jeffrey na een lange werkdag in de bouw nog steeds de energie vindt om te trainen voor zijn tiende Marathon van Rotterdam. Zijn doel: de hele marathon uitlopen in 2 uur en 50 minuten. Zal Jeffrey zijn doel hebben bereikt? Lees meer