“Vertrouw op dat het goedkomt”

Peter woont samen met zijn vriendin en 2 jongens in Almere Oosterwold. Voor een stadsmens wel even wennen: “Daar wilde ik niet dood gevonden worden”. Het bleek tóch de perfecte plek om een huis te bouwen in een hechte community: “Dat ik een eigen huis zou bouwen, had ik nooit gedacht. We hadden vroeger thuis nooit geld, dus ik ben wel trots dat we dit bereikt hebben.” Hoe is Peter gekomen waar hij nu is? We vroegen het hem op kantoor in Utrecht, waar hij via PB werkt als Hardware Engineer.

Blog Peter Hardware Engineer Industrie

Vertrouwen in het leven

Na de LTS en MTS in Groningen begon het avontuur voor Peter: “Ik ben gaan liften door Europa en Afrika. Daar heb ik wel geleerd om vertrouwen in het leven te hebben. Vertrouwen dat het goedkomt. Dat zit nu ook in mijn karakter. Toen ik met kerst op een Canarisch Eiland zat, besloot ik weer terug naar Nederland te gaan. Een schoolvriend ging in Utrecht studeren en dat leek mij ook wel tof. Ik heb daar mijn HBO Industriële Automatisering afgerond. Dit was voor mij een makkelijke en goede aanvulling op m’n eerdere opleidingen.”

“Tijdens een show zat ik als een babysitter bij de installaties.”

24 uur door

Na zijn studie werd Peter de eerste medewerker van Trekwerk: “We automatiseerden trekkenwanden in theaters (theathertechnische hijsinstallaties, red.). Ik deed zelf onderzoek, maakte besturingskasten en programmeerde. Het was een echte start-up. Soms ging ik 24 uur achter elkaar door om de installatie af te krijgen voor een show. Vervolgens zat ik tijdens de show als een babysitter bij de installaties. Als er dan wat mis ging, kon ik het tijdens de show oplossen. In die tijd zag ik veel gasten rondlopen die voor zichzelf werkten. Ik ging een beetje rekenen en dacht: dat wil ik ook! Toen ik het mijn baas vertelde was zijn reactie: ‘Prima, dan huur ik je wel in.’ Sindsdien werk ik voor mezelf. Een leuk en vrij leven.”

Blog Peter Hardware Engineer Industrie

Hijsen is hijsen

In het theater kwam Peter lassers tegen die ook in de hijskranen zaten. “Of ik daar ook niet wilde gaan werken. Ik sta altijd open voor nieuwe dingen, dus dacht: waarom niet? Toen ben ik daar aan de slag gegaan als Uitvoerder. Weer een hele andere wereld.”

“Duurzaamheid heeft altijd m’n interesse gehad.”

Verlicht moment

“Duurzaamheid heeft altijd mijn interesse gehad. Toen ik de kans kreeg om een bedrijf in de LED verlichting op te starten, nam ik die dus met beide handen aan. We hebben een theater, kantoorverlichting en twee stations voorzien van verlichting. Helaas kost de aanloop naar zo’n project vaak een half jaar en het spaargeld raakte op om deze periodes te overbruggen.

 

Van conventionele engineering naar functionele engineering

“Ik kwam bij Siemens Cranes terecht, waar ik een hele leuke tijd heb gehad. Ik was verantwoordelijk voor de Hardware Engineering en heb de ombouw meegemaakt van conventionele engineering naar functionele engineering.”

“Kennis opgedaan waar ik nu ook veel aan heb.”

Van rockster in China, naar Audi lijnen in Breda tot bier brouwen in Amsterdam

“Na Siemens ging ik naar Darwind in Hilversum: een Nederlands engineeringsbedrijf voor een Chinese windmolenfabrikant. Ik reisde regelmatig naar China, om bijvoorbeeld EPLAN cursussen te geven. Mét tolk, want veel Engels werd er niet gesproken. Je was daar een soort rockster op straat, dat was wel grappig om mee te maken. 3 jaar later ging ik aan de slag bij VDL Automobile in Breda. Daar hebben we 8 lijnen voor Audi reserveonderdelen samengevoegd tot 2 lijnen. Daarna kwam Heineken op mijn pad. Ik ging aan de slag in de procesindustrie van het bierbrouwen. Daar heb ik kennis opgedaan waar ik nu ook nog veel aan heb. Aansluitend volgde een project om het veiligheidsniveau van de machines te verhogen.”

Blog Peter Hardware Engineer Industrie

Coronatijd

“Toen corona kwam werd iedereen angstig. Niemand wist wat er met de economie ging gebeuren en bedrijven wilden vooral hun eigen mensen aan het werk houden. Ik deed wat kleine klussen, zoals de hardware testen voor windmolens die geüpdatet werden naar een nieuw softwaresysteem. In deze periode nam Gijs van PB contact met me op.”

“You better ask for an excuse than permission.”

Een goede reden om ja te zeggen

Gijs had een project beschikbaar in de waterzuivering. “Er wordt een onthardingssysteem aan de waterzuiveringsinstallatie vast gebouwd. Iets heel anders, al lijkt het wel een beetje op bier.” zegt Peter lachend. “Ik houd van afwisseling en dit had ik nog nooit gedaan. Een goede reden om ja te zeggen! Ik vind het leuk dat ik in dit project veel schakel met de klant. Ook is er veel ruimte om te praten over m’n ambities. Ik heb nog iets te weinig kennis op dit gebied om volledig de lead te pakken, maar ik krijg wel de vrijheid om het te pakken waar het kan. Mijn lijfspreuk is dan ook: you better ask for an excuse than permission. Soms is het beter om iets gewoon te doen om er beweging in te krijgen.

“Het is niet altijd leuk om op een plek te komen waar iedereen elkaar kent.”

Niet iedereen kan voor zichzelf werken

Hoe is het om voor jezelf te werken in deze branche? Peter: “Ik denk niet dat iedereen het kan. Je moet wel vertrouwen hebben in het feit dat het goedkomt. Dankzij mijn reis zit dat in mijn DNA. Sommige mensen kunnen niet tegen die onzekerheid. In onze tak van sport is altijd een tekort aan mensen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Maar sommige periodes, zoals toen de wet DBA werd aangepast, waren wel even spannend. Je moet van afwisseling houden. Je komt steeds een nieuwe club binnen. Het is niet altijd leuk om op een plek te komen waar iedereen elkaar kent. Het duurt even voor ze je vertrouwen. Financieel is het natuurlijk interessant om voor jezelf te werken. Ik ben ook een beetje het type ‘fuck the system’. Je koopt in loondienst natuurlijk risico af, maar dat risico draag ik liever zelf. Kortom: de afwisseling, het financiële plaatje en het gevoel van vrijheid is het helemaal waard voor mij.”

“Ik stel mezelf 2 vragen bij een nieuw project: is het duurzaam? En: heb ik het ooit gedaan?”

Uniek én duurzaam

Op de vraag waarom hij als zzp’er via PB werkt, antwoordt Peter: “Ik werk eigenlijk altijd via een projectorganisatie. Dat vinden bedrijven toch makkelijker en zo komen er verrassende projecten op je pad. Zo ben ik nu in de waterzuivering beland. De kennis die ik hier opdoe, kan ik straks weer inzetten op andere plekken. Dat maakt het voor mij een uniek project. Ik stel mezelf eigenlijk altijd 2 vragen bij een nieuw project: is het duurzaam? En: heb ik het ooit gedaan? Is het antwoord op de eerste vraag ‘ja’ en op de tweede ‘nee’, dan doe ik het.”

“In het begin zit je met 100 vraagtekens.”

Ook domme vragen stellen

“Ik ben op elk project trots als we het volbracht hebben. In het begin zit je met 100 vraagtekens. Door veel te praten en vragen te stellen – ook de domme vragen – ga je het snappen en kan je het project succesvol uitvoeren. Op elk project kan ik terugkijken met de gedachte: dat hebben we goed gedaan.”

“Wees niet bang, het komt altijd goed.”
Blog Peter Hardware Engineer Industrie

Gewoon doen

Als we Peter vragen wat zijn advies is voor collega’s die twijfelen om als zzp’er aan de slag te gaan, heeft hij een duidelijk antwoord: “Wees niet bang. Het komt altijd goed. Ik ga wel eens op m’n bek, maar juist dan moet je het vertrouwen hebben. Ik zie veel jonge gasten die klagen dat ze te weinig verdienen. Je moet een beetje ballen hebben en het gewoon doen. Zeker in dit vakgebied!”

“Waterstof maken in Afrika, dat is wel een uitdaging waar ik serieus over na zou denken.”

Over de grens

Zijn er nog dromen? Peter: “Ik ben nu nog beperkt tot Nederland, maar ooit zou ik wel energiewinning in Afrika willen doen. Dat lijkt me tof. Waterstof maken, dat is wel een uitdaging waar ik serieus over na zou denken. Een andere droom van me is over een aantal jaar vanuit een dikke camper remote werken. Lekker de wereld in. In Portugal aan het strand zitten, elke ochtend 4 uur werken en dan de rest van de dag genieten.”

Ook uniek werk doen?

Of je nou zzp’er bent of gedetacheerd wilt worden, bij PB vind je altijd een project waar jij trots op kunt zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer