Van Technisch Tekenaar naar BIM-Modelleur

Bart uit Oss weet met zijn 29 jaar precies wat hij wil: Modelleur worden. 3D tekenen, ontwerpen en diep in de installatie gaan. Hoe maakt hij zijn dromen waar? Je leest het in deze blog.

Van Technisch Tekenaar naar BIM-Modelleur

Sprong in het diepe

Bart was niet altijd zo zeker van zijn carrièrepad. Tijdens diverse opleidingen in de Elektrotechniek ging hij al aan de slag als CAD-Tekenaar op kantoor. In 2019 zat hij 5 jaar bij dezelfde werkgever toen Maikel van PB contact met hem opnam. Bart: “Ik deed eigenlijk continu hetzelfde werk. Kopiëren, plakken, type A, type B, type A gespiegeld, type B gespiegeld en je bent klaar. Er was geen ruimte voor groei. Ik wilde meer. Toen nam Maikel contact met me op. Een aantal goede gesprekken zorgde ervoor dat ik de stap durfde te nemen. Mijn kennis gaan verbreden. Als ik terugkijk, was dit de beste stap die ik tot nu toe heb gemaakt.”

Van woningbouw naar utiliteit

“Via PB ben ik gedetacheerd gaan werken. Ik wilde de stap van woningbouw naar utiliteit maken. Utiliteit is echt een ander niveau. We stippelden daarom een heel traject uit. Toen ik begon bij mijn eerste utiliteitsopdracht, kwam ook Covid-19 het land binnen. Er was helaas minder tijd om mij te begeleiden, dus ben ik geswitcht. Het bleek dat daar toch meer behoefte was aan iemand die al zelfstandig kon draaien. PB heeft me hier goed bijgestaan. Toen kwamen we op een punt: wat nu?”

Van utiliteit naar woningbouw

Bart is niet het type dat zich uit het veld laat slaan: “Maikel kwam met een beschikbare opdracht als E-Tekenaar bij AGO Groep. Weer woningbouw. Hij vroeg me of ik dit wel wilde, want ik wilde toch juist naar utiliteit? Ik ben toen eens goed na gaan denken. Waarom wil ik eigenlijk weg bij wat mij goed ligt? Ik miste vooral ruimte voor groei en ontwikkeling. Woningbouw zelf stond me niet tegen. Ik ben er dus voor gegaan. Geen moment spijt van gehad! Ik had hier gelijk een klik met het team. ”

“Ik behandel woningbouwprojecten nu als utiliteitsprojecten.”

Kennis en kritische blik

Toen Bart bij AGO Groep begon, merkte hij hoeveel hij had geleerd tijdens zijn uitstap naar de utiliteit: “Ik maak betere tekeningen dankzij mijn opgedane kennis en ervaring. In de woningbouw moet de tekening altijd gisteren af. Bij utiliteit gaat kwaliteit boven kwantiteit. Daardoor ben ik veel kritischer geworden. Ook heb ik veel ervaren professionals ontmoet. Daar leer je trucjes en snelcodes van die je nooit bij een opleiding leert. Mijn kennis deel ik nu weer met het bedrijf. Zo kunnen we ook in de woningbouw zaken slimmer doen. Ik heb het hier helemaal naar mijn zin, daarom ben ik blij dat de intentie is uitgesproken dat AGO Groep mij uiteindelijk overneemt.”

“Ik creëer een woning waar mensen in gaan leven.”

Woningen ontwerpen

Wat Bart het leukst vindt aan zijn werk is duidelijk: “Woningen ontwerpen. Ik creëer een woning waar mensen in gaan leven. Ik stel me dan voor dat ik in de woning loop. Waar heb ik een stopcontact nodig voor de TV? Wat is een handige plek voor de stofzuiger? Het feit dat ik dat bepaal, vind ik heel leuk. Alleen is het werk van een elektricien vaak onzichtbaar. Een schilder krijgt meer complimenten.”

“Als je je rijbewijs haalt, ben je ook niet gelijk een coureur.”
Van Technisch Tekenaar naar BIM-Modelleur

Eerste 3D-project

Bart wil groeien in het tekenen: “Mijn doel is Modelleur worden. Ik wil 3D tekenen, ontwerpen en diep in de installatie gaan. In AutoCAD kan je ook best wat, maar uit Revit kan je zoveel meer informatie halen. Je kan met meerdere teams tegelijk een tekening bewerken om tot een geheel te komen. Toen bij AGO project Oeverhuijze aangenomen werd, ontstond een mooie kans. Voor dit project – koopwoningen met een appartementencomplex in de vorm van een kasteel – moet gemodelleerd worden in 3D. Daarom krijg ik nu de mogelijkheid om de cursus Revit basis en basis elektra te volgen. Ondertussen ben ik zelf ook al in Revit aan het tekenen. Ik krijg de tijd en ruimte om zelf te puzzelen en het me zo eigen te maken. Als je je rijbewijs haalt, ben je ook niet gelijk een coureur. Ik ben blij dat ik hier de kans krijg om de eerste stappen richting mijn doel te zetten. Ik ga meer ervaring opdoen met Revit en me specialiseren. Dan kan iedereen straks met vragen bij mij terecht.”

Van Technisch Tekenaar naar BIM-Modelleur

Nooit uitgeleerd

“Ik ben wel van het volgen van opleidingen en cursussen.” legt Bart uit. “Maar wel doelbewust. Ik denk na over het volgen van een MIT-opleiding. Maar ik sta ook open voor andere routes. Eerst maar even landen in mijn rol als Modelleur. Daarna ga ik weer verder kijken. Misschien ga ik uiteindelijk meer richting de werkvoorbereiding. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren.” In deze branche ben je eigenlijk ook nooit uitgeleerd. Bart bevestigt dat: “Als je 1 keer knippert, ben je al in het verleden als je het hebt over techniek en elektrische installaties. Het ontwikkelt zich elke dag. Jezelf blijven ontwikkelen is daarom belangrijk.”

Laat geen kansen liggen

Op de vraag of Bart tips heeft voor anderen die twijfelen over het maken van een stap antwoordt hij: “Doe het gewoon! Ga kijken bij andere werkgevers. Als je ergens lang zit, dan kijk je steeds door dezelfde koker. Sommige dingen zie je gewoon niet meer. Iedereen kent het fenomeen van het blind staren op je eigen tekening. Een ander met een frisse blik ziet direct dat er iets beter kan. Dat is eigenlijk hetzelfde. Bij een ander bedrijf zie je opeens hoe het óók kan. Je bouwt er zoveel kennis mee op en krijgt meer behendigheid. Als je nooit een stap durft te nemen, laat je kansen liggen. Kennis, maar ook ontwikkeling van jezelf.”

Benieuwd welke carrièrekansen er voor jou liggen?

Of je nou zzp’er bent of gedetacheerd wilt worden, bij PB vind je altijd een project waar jij trots op kunt zijn. We begeleiden je en kunnen je voorzien van benodigde opleidingen en cursussen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer

Marc werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol: ‘Het is een bevoorrechte werkplek’

Marc Liebrand is zelfstandige en werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Daarnaast vertelt hij over zijn droom om naar Italië te emigreren. Lees hier meer! Lees meer