fbpx

Van consultant naar manager. Kai: ‘Ik wist niet dat ik het in me had’

Zonder enige ervaring in de bouwbranche kwam Kai van Tongerlo drie jaar geleden het PB-team in Zaltbommel versterken als consultant. Dankzij de vrijheid en het vertrouwen vanuit PB Projects heeft hij zich razendsnel ontwikkeld. Inmiddels heeft hij een nieuwe stap gezet en is hij recent gepromoveerd tot manager bouw. We blikken met hem terug op zijn loopbaan tot nu toe.

Sollicitatie op het terras 

In mei 2021 kwamen Kai en Philip met elkaar in contact via Maikel, een goede vriend van Kai die ook bij PB werkt. “Philip is begonnen met de bouw vanuit de vestiging in Amsterdam, maar wilde deze uitbreiden naar het zuiden van het land. Hij zocht iemand die de bouw ging oppakken vanuit de vestiging in Zaltbommel. Zodoende moest Maikel gelijk aan mij denken en heeft mij in contact gebracht met Philip. Op een zonnige vrijdagmiddag hebben we afgesproken op het terras. Het was een leuk en open gesprek, het voelde totaal niet als een sollicitatie. Philip was oprecht geïnteresseerd, een fijne gesprekspartner. Het gevoel was gelijk goed.” Zo goed, dat Kai na dat weekend besloot de uitdaging aan te gaan.

Van koerier naar sales 

Kai is niet bang voor het onbekende. Zijn carrière begon namelijk op een totaal andere plek: als koerier. “Na mijn studie marketing op De Rooi Pannen in Tilburg ontdekte ik dat ik het leuk vind om met mensen te werken en er energie van krijg om iemand te kunnen helpen. Zodoende ben ik de opleiding SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) gaan volgen. Omdat de stap van mbo naar hbo toch te groot leek, mede doordat het een totaal andere opleiding was, heb ik de studie niet afgerond. Ik heb ervoor gekozen om te stoppen met studeren en ben daarna gaan solliciteren naar een baan. Mijn carrière begon als koerier in de automaterialen. Al snel ontdekte ik dat ik veel taken naar me toe trok en steeds meer baliewerkzaamheden oppakte naast het koerieren. Na drie jaar hier gewerkt te hebben wist ik dat ik meer in me had en ben ik in de sales terecht gekomen zonder enige ervaring.”     

Bij een bedrijf in verpakkingsmaterialen in ‘s-Hertogenbosch leerde Kai alles over het salesvak. Hij bleek er talent voor te hebben, want na een jaar kreeg hij steeds grotere accounts onder zijn hoede en kreeg hij meer de rol van accountmanager. Hoewel hij in zijn rol groeide en steeds meer verantwoordelijkheden kreeg, ging het op persoonlijk vlak na twee jaar minder goed. In deze periode heb ik mezelf voortdurend willen bewijzen. Ik nam elke kans aan die zich voordeed om mezelf te ontwikkelen en bleef maar doorgaan.

Kai bij het kantoor van Holland Packaging, De Gruyter Fabriek in Den Bosch
"Alles wat ik kon aanpakken, pakte ik aan, zonder grenzen te stellen. Ik werkte op de automatische piloot, zonder stil te staan bij de signalen van mijn lichaam.”

Net voordat het coronavirus het land platlegde, kwam Kai met een burn-out thuis te zitten. “Dit was een lastige periode, maar ik heb er veel van geleerd en het heeft mij gebracht waar ik nu sta. Door deze periode ben ik gaan inzien wie ik ben, wat ik wil en wat mij gelukkig maakt.”  

Van zijn toenmalige baan heeft hij na het herstel van zijn burn-out al snel afscheid genomen. Kai ging aan de slag bij een uitzendbureau, waar hij kennismaakte met de arbeidsbemiddeling. “Ik kwam er snel achter dat deze functie meer administratief was en mij niet aansprak. Ik ben meer een sales jongen; ik wil graag naar buiten, in contact zijn met mensen. Dat was hier niet mogelijk. Toen PB op mijn pad kwam, was het voor mij niet moeilijk om daar ‘ja’ op te zeggen en de kans aan te pakken.”

Kat uit de boom kijken

Drie jaar geleden begon Kai zijn avontuur bij PB. De bouw was voor Kai helemaal nieuw. “Ik heb zelf twee linkerhanden,” zegt hij lachend. “Maar ik leer graag. Ik stel veel vragen en zoek dingen graag zelf uit.”

Als consultant had hij veel contact met zowel de opdrachtgevers als de professionals. “Ik deed zelf de acquisitie voor geschikte projecten en onderhield het contact met de opdrachtgevers. Aan de andere kant zocht ik ook zelf naar geschikte professionals om de projecten in te vullen. Heel leuk, want daardoor krijg je het hele traject mee.

"Ik leer graag. Ik stel veel vragen en zoek dingen graag zelf uit."

Gepromoveerd tot manager

In de eerste maanden keek Kai vooral de kat uit de boom. “Ik kom altijd ergens rustig binnen. Maar zodra ik merk dat ik het kan en ik krijg het vertrouwen, dan kan het ook ineens hard gaan. Dan pak ik steeds meer verantwoordelijkheden op en ontwikkel ik me allround.” En dat is precies wat er de afgelopen jaren is gebeurd. “Vanaf het begin ben ik zelfstandig aan de slag gegaan, door gewoon te doen en mijn netwerk steeds verder uit te breiden. Philip merkte dat ik meer in mijn mars had en gaf mij steeds meer verantwoordelijkheid. Uiteindelijk werd ik verantwoordelijk voor alle landelijke opdrachtgevers. Begin dit jaar ben ik gepromoveerd tot manager bouw. PB is een kleine, groeiende organisatie waar dit soort stappen mogelijk zijn, en ik ben blij dat hij mij het vertrouwen heeft gegeven.”

Een stap die Kai trots maakt. “Soms vind ik het onwerkelijk, zeker als je ziet waar ik vandaan kom. Ik begon mijn carrière als koerier en nu ben ik manager. Ik had zelf nooit verwacht dat ik het zou kunnen. Als je ziet hoe ik mij in korte tijd heb ontwikkeld, daar ben ik wel trots op.”

Kai laat zien dat snelle groei binnen PB mogelijk is. “Philip geeft mij en de rest van het team veel vrijheid en vertrouwen. Dit werkt enorm motiverend en daardoor zie je dat de organisatie ook groeit. Iedereen zet zich 100 procent in en staat volledig achter het DNA van PB. Dat is namelijk ook wie wij zelf zijn: een organisatie die persoonlijk betrokken is bij zowel onze collega’s als onze opdrachtgevers en professionals. En natuurlijk zijn we sales gedreven, maar we houden altijd oog voor het menselijke aspect en maken keuzes op basis van wat goed voelt. Dat wil ik graag aan opdrachtgevers en professionals laten zien, omdat dat is wat PB onderscheidt. Ik ben ervan overtuigd dat als je de opdrachtgevers en professionals goed leert kennen, je alleen dan de beste match kunt maken.”

"Blijf geloven in je eigen capaciteiten, grijp de kansen die zich voordoen en stel duidelijke doelen voor jezelf."
Team Bouw op werkuitje naar Valencia. Kai, Chris, Philip, Marcel, Colin.

Bouwen aan PB 

Vol enthousiasme kijkt Kai naar de toekomst. “Ik zit goed op mijn plek bij PB. Je merkt dat iedereen goed met elkaar omgaat; er zijn geen lagen binnen de organisatie. Het voelt meer als een familie. Uit ervaring weet ik dat dit lang niet overal zo is. Ik zit zelf ook goed in mijn vel. Ik ben enthousiast over mijn nieuwe functie en wil daarin verder ontwikkelen. Ik wil het team steeds verder uitbreiden en samen groeien. Ik vind het belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk gaan en dat we elkaar als team in onze kracht zetten.” 

Zijn advies voor mensen die ook een nieuwe stap willen maken? “Onthoud altijd: de kracht om je dromen waar te maken ligt in jezelf. Blijf geloven in je eigen capaciteiten, grijp de kansen die zich voordoen en stel duidelijke doelen voor jezelf. Elk klein stapje brengt je dichter bij je bestemming. Jouw reis is uniek! Dus, durf te dromen, durf te doen en werk elke dag toe naar de beste versie van jezelf. Je bent sterker dan je denkt en succes is dichterbij dan je je kunt voorstellen.”

"Omdat ik vanaf het begin hier werk, voel ik mij heel erg verbonden en betrokken met het succes van het bedrijf.”

Wil je ook aan de slag bij PB Projects?

Bij PB Projects zijn we regelmatig opzoek naar versterking voor ons team van Consultants in de bouw, civiel en infra, installatietechniek en industrie. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer