Tarik Balik op project Afsluitdijk

Tarik Balik is zzp’er en werkt via PB Projects als Procescoördinator bij Bouwcombinatie Levvel op project Afsluitdijk. Een iconisch en grootschalig project waar multidisciplinair gewerkt wordt. Hoe pakt Tarik zo’n project aan en wat maakt hem trots? We gingen langs bij hem op kantoor, precies voor de Afsluitdijk.

Tarik Afslutdijk Blog
“Ondernemen is alleen mogelijk met een stabiele thuissituatie.”

Basis voor ondernemen

Tarik woont samen met zijn vrouw en dochter van 8 in Vlaardingen. Op dinsdag vertrekt hij naar de Afsluitdijk en daar overnacht hij tot donderdag. In overleg met de opdrachtgever, werkt hij op maandag en vrijdag vanuit huis. Tarik: “Steun van je gezin is ontzettend belangrijk als je werkt zoals ik. Mijn indruk is dat ondernemen alleen mogelijk is met een stabiele thuissituatie.” Tarik begon in 2017 voor zichzelf toen er een kans op zijn pad kwam. Hij had al langer de ambitie om te ondernemen. Naast zijn projecten als zzp’er bouwt hij aan zijn veranderorganisatie in de voedingssector. Tarik: “Ik ben 24/7 bereikbaar en bezig met ondernemen. Toen de coronacrisis begon, zocht ik een andere sector om aan de slag te gaan. Zo kwam ik in contact met Kevin van PB Projects. Inmiddels is er een vertrouwensband ontstaan. We weten precies wat we aan elkaar hebben.”

“Technische problemen vragen niet altijd om technische oplossingen.”

Cruciaal bij afwijkingen

In zijn rol als Procescoördinator werkt Tarik nauw samen met Werkvoorbereiders en Hoofduitvoerders: “Ik werk hier in het praktijkteam Nieuwe Spuimiddelen. Ik volg het proces van afwijkingen als iets niet kan worden gebouwd volgens het plan of de bouwtekening. Als we afwijken, dan moet een bepaald proces gevolgd worden. Als Procescoördinator begeleid ik dit en zorg ik dat het probleem wordt opgelost. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat ik met mijn bedrijfseconomische achtergrond een goede aanvulling ben op het technische team. Technische problemen vragen namelijk niet altijd om technische oplossingen. Ik kijk vooral naar waar het probleem is ontstaan. Vaak zit de kern in de manier van samenwerken of communiceren.”

“Werken voelt niet meer als werken.”

Kijk wat je wél kunt veranderen

Hoe pak je zo’n gigantisch project aan? Tarik: “Ik voel me maar een heel klein onderdeel van zo’n groot project als de Afsluitdijk. Het gaat om de inhoud hier; uiteindelijk levert het project een gerenoveerde Afsluitdijk op. Ik vind het vooral belangrijk dat we dat tijdens de maanden of jaren dat we hier naartoe werken op een leuke manier samenwerken met elkaar. Wees positief en kijk wat je wél kunt veranderen. Wat kun jij betekenen voor andere mensen? Wat je uitstraalt krijg je ook terug. Ik ga daardoor elke dag met plezier naar m’n werk. Eigenlijk voelt werken niet eens als werken.“

Kleine dingen

“Succesvol samenwerken zit in de kleine dingen. Als nieuw projectlid ga ik altijd eerst met teamleden zitten om kennis te maken. Ik vraag dan vooral naar hun wensen. Dat opent al zoveel deuren.”

“Op ieder project gaan dingen mis omdat mensen niet met elkaar communiceren.”

Ga het gesprek aan

Tarik benadrukt het belang van communiceren: “Op ieder project gaan dingen mis omdat mensen niet met elkaar communiceren. Het is zo belangrijk om het gesprek aan te gaan. Toen ik bijvoorbeeld een collega vroeg om een evaluatie, kreeg ik veel weerstand. Ik ging daarom persoonlijk het gesprek met hem aan. Het bleek dat hij al heel vaak evaluaties had opgeleverd waar de organisatie niets mee deed. Het was dus zeker geen onwil, maar kwam voort uit ervaringen in het verleden. Dat is dus eigenlijk al een evaluatiepunt op zichzelf! Ik luister in zo’n geval goed naar wat er precies speelt en leg uit wat ik ga doen. Zo bouw je ook goodwill op en kunnen we erna weer fijn samenwerken.”

Positieve mindset

“Het maakt me trots als ik een collega of een team vanuit een dal een groei kan laten doormaken. Het mooiste compliment dat ik kreeg was toen een collega zo was gegroeid en vol zelfvertrouwen zat, dat hij helemaal vergat dat ik hem had geholpen. De negatieve mindset van mensen ombuigen naar een positieve mindset is voor mij het hoogst haalbare succes.”

“De wereld houdt niet op bij die ene baan of opdracht.”

Blijven drijven

“In mijn carrière is de stap naar zelfstandigheid ook iets waar ik trots op ben. Inmiddels weet ik hoe ik moet blijven drijven. Ik heb mijn buffer, netwerk, profiel en persoonlijkheid. Ook heb ik geleerd dat de wereld niet ophoudt bij die ene baan of opdracht. Er liggen altijd nieuwe kansen.”

“Niet iedereen hoeft te ondernemen.”

Doe het voor de vrijheid

“Ondernemen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het brengt de nodige risico’s met zich mee. Als je het doet, doe het dan voor de vrijheid die het je geeft. Zorg dat je iets doet dat je leuk vindt. Je bent er toch al snel 60 tot 80 uur in de week aan kwijt. Forceer het niet ten koste van jezelf of mensen die je dierbaar zijn. Niet iedereen hoeft te ondernemen.”

“Straal naar buiten uit wat je ambities zijn.”

Probeer het een keer

“Als je twijfelt om voor jezelf te beginnen is mijn advies: probeer het een keer. Als je het geprobeerd hebt, kun je later nooit zeggen had ik maar. Stap uit je comfortzone en ga ervoor. Straal naar buiten uit wat je ambities zijn, dan komen kansen sneller op je pad. LinkedIn is bijvoorbeeld een goed medium om dat te doen.”

Ben jij zzp’er of denk je eraan om voor jezelf te beginnen? PB Projects kan je ondersteunen bij het vinden van projecten om trots op te zijn. Een fijne samenwerking op basis van eerlijke voorwaarden en je kan gewoon jouw eigen tarief rekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


After summer party pb projects
After Summer Party

Tijdens de barbecue op de zomerse avond kwamen PB’ers, werkzaam door het hele land, bijeen na een lange tijd. En wat was het gezellig! Blik met ons terug op de zomerse avond. Lees meer

Uitvoerder Guido over leiderschap in de bouw: “Zonder Martin en Mikey ben ik niets.”

Uitvoerder Guido heeft inmiddels al een schat aan ervaring in de bouw. Zo weet hij inmiddels wat de beste aanpak is om een team aan te sturen. Want wat voor invloed heeft je achtergrond op je management skills? Lees meer