‘Straks rijd ik vol trots over deze snelweg’ – Marc is werkzaam als hoofduitvoerder van de verbreding A9

Het staat in de top drie van grootste projecten waar Marc Tenfelde ooit aan heeft gewerkt: het project A9 Badhoevedorp - Holendrecht. Als hoofduitvoerder werkt Marc via PB Projects aan dit prestigieuze project.

Begonnen met een bijbaantje in de bouw

Marc werkt zijn hele leven al in de bouw. “Als 15-jarig jochie mocht ik op zaterdag en in de vakantie bijklussen op de zaak waar mijn vader werkte. Vanuit daar ben ik het vak ingerold. “Ik ben letterlijk met een schep, bezem en schop onder mijn kont als ik niet wilde luisteren begonnen.”

De dynamiek die de bouw elke dag weer met zich meebrengt, is wat Marc zo aanspreekt aan het vak. “Elke dag loopt weer anders, hoe goed je het ook voorbereid. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat de problemen die we dagelijks tegenkomen op te lossen. Om dit samen met je team te mogen doen en om hen te stimuleren om alles binnen de planning en budget klaar te hebben, vind ik het allerleukst.”

“Ik ben letterlijk met een schep, bezem en schop onder mijn kont als ik niet wilde luisteren begonnen.”

Zzp’er in de bouw

Marc is altijd in loondienst geweest. Tot vorig jaar. “Ik liep al tien jaar met het idee rond om iets voor mezelf te beginnen. Eigenlijk wilde ik allesbehalve zzp’er worden. Mijn droom is om later mijn eigen civiele betonbouw bedrijf te beginnen. Na de bouwvak van 2022 heb ik de knoop doorgehakt: ik ging als zelfstandige aan de slag. Als eerste stap naar mijn droom.”

Een beslissing waar Marc totaal geen spijt van heeft. “Het bevalt me super goed. Dit had ik tien jaar eerder moeten doen. Waar dat in zit? Het gevoel van vrijheid. Natuurlijk heb je net zoveel vrijheid als iemand in loondienst, echter je bent en moet veel zelfstandiger zijn. Als je het niet naar je zin hebt, ligt dat nu voor een groot deel aan jezelf en kan je eenvoudiger op zoek naar iets anders.”

Aan de slag via PB

Als zzp’er kwam Marc al snel in contact met PB. “Ik heb ook met een aantal andere partijen gesproken, maar met PB had ik de beste en leukste klik. Zij gaven mij de kans om aan de verbreding van de A9 te werken, dit vond ik een mooie kans.” De samenwerking met PB bevalt goed. “Zelfstandig bij dit project binnenkomen, daar had ik niet zo’n goed gevoel bij. Het is heel fijn dat dit nu via PB is gegaan, zij kunnen voor mij vooral op facturatie vlak een stuk ontzorgen. Daarnaast zijn het stuk voor stuk leuke mensen. Op mijn verjaardag stond er ineens een taart namens het PB-team voor mijn neus. Die persoonlijke aandacht doet mij goed.”

Hoofduitvoerder van prestigieus project

Zijn eerste opdracht als zelfstandige via PB is meteen een belangrijk en prestigieus project genaamd BAHO, oftewel A9 Badhoevedorp – Holendrecht. De taak omvat het verbreden van de snelweg van tweemaal drie naar tweemaal vier rijstroken. Daarnaast zal een gedeelte van de weg over een afstand van bijna twee kilometer verdiept worden aangelegd en worden er diverse overkappingen, viaducten, onderdoorgangen en kilometers aan geluidsschermen gerealiseerd. Het werkgebied strekt zich uit over een lengte van tien kilometer en is verdeeld in vier secties.

Het is tevens ook het laatste project uit het SAA-programma (Schiphol-Amsterdam-Almere). Dit is het grootste wegenprogramma van Nederland en in opdracht van Rijkswaterstaat. Op het traject van knooppunt A9 Badhoevedorp, via de A1 tot aan de A6 bij Almere, wordt 63 kilometer weg verbreed. Met als doel het verbeteren van de doorstroming, reistijd, leefbaarheid en een betere ontsluiting van Noord-Holland.

Een aantal maanden geleden is Marc hier als hoofduitvoerder van de Deepcut (verdiepen van de snelweg) aan de slag gegaan. Alleen dit liep anders dan verwacht. “Door het vertrek van een collega ben ik sinds een aantal weken de hoofduitvoerder voor het gehele werkgebied ‘midden’. Ons team is nu met twaalf werkvoorbereiders en vijf uitvoerders iets groter.” Een verantwoordelijkheid die Marc zeker niet afschrikt. “Ik vind het hartstikke leuk om te doen. Het team is heel divers, we hebben veel verschillende nationaliteiten. Het is mijn taak om ze allemaal het vertrouwen te geven dat ik er voor ze ben. Ik wil niet de baas zijn, maar meer een olie in de machine.”

"Ik wil niet de baas zijn, maar meer een olie in de machine."

Uitdaging van het project

Volgens Marc werken zo’n 200 mensen op kantoor aan dit project en 400 man op het werkveld. “Het is een groot project in een hele kleine omgeving”, concludeert Marc. Dat is ook meteen de grootste uitdaging. “Je bent dagelijks aan het kijken hoe je het materiaal op de juiste plekken krijgt. Wat kan wel, wat kan niet… Het is passen en meten.”

Een andere uitdaging zijn de hoeveelheid verschillende nationaliteiten. “Het project is in handen van de Spaanse bouwer FCC en er werken diverse nationaliteiten mee aan het project. De wet- en regelgeving in Nederland is natuurlijk anders dan ze gewend zijn, dit vraagt van alle partijen aanpassingsvermogen. Dit is een uitdaging waar Marc zijn kracht ligt. “Ik vind het hartstikke leuk om het team bij elkaar te krijgen. Er één team van maken, dat is de dynamiek die ik zoek. Zorgen dat iedereen goed kan samenwerken en kan functioneren. Als dat lukt, dat vind ik persoonlijk leuker dan het bouwen zelf.”

"Als het over een paar jaar af is, dan rijd ik vol trots over de A9."

Trots op zijn werk

Marc heeft al veel grote projecten in Nederland op zijn naam staan. “Als zo’n project dan is afgerond, ben ik supertrots. Alle uitdagingen die je tijdens de werkzaamheden hebt gehad, ben je dan alweer vergeten. Dit is weer zo’n bijzonder project. Als het over een paar jaar af is, dan rijd ik vol trots over de A9.”

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer