Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. "Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven", vertelt de 37-jarige enthousiast.

Met zijn LTS-diploma op zak begon Rutger op 16-jarige leeftijd direct in de bouw. “Ik kon mij vroeger niet zo goed focussen op school; het was voor iedereen wel duidelijk dat ik iets met mijn handen moest gaan doen.” Als timmerman begon Rutger zijn carrière in de bouwsector.

Aan de slag als werkvoorbereider

In 2019 was Rutger op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Mijn toenmalige werkgever ging met pensioen. Roy, een vriend en tevens oud-collega, tipte mij over PB. Ik ben gaan praten en het klikte meteen.” Hij begon als werkvoorbereider, een functie waar hij geen ervaring in had. “Het was nooit bij me opgekomen om werkvoorbereider te worden. Ik dacht eigenlijk dat het buiten mijn bereik lag. Philip, van PB, gaf me die kans. In het begin was het wel lastig, omdat ik alles nog moest leren. Maar ik stond er voor open en ik had zin in deze uitdaging. Ik werd gekoppeld aan een senior werkvoorbereider van wie ik veel heb geleerd.”

Deze carrièremove bleek een schot in de roos voor Rutger. “Ik vond het meteen heel leuk en haal veel energie uit deze functie. De ene dag wordt er veel van je gevraagd, komt er veel op je af en kan je eigenlijk niets afronden, en de andere dag is het rustig en kun je je eigen weg gaan. Die afwisseling maakt het juist leuk.”

“Ik kon mij vroeger niet zo goed focussen op school; het was voor iedereen wel duidelijk dat ik iets met mijn handen moest gaan doen.”

In vaste dienst of als zzp’er werken

Rutger is in vaste dienst bij PB, een bewuste keuze. “Toen ik bij PB begon, kon ik kiezen om op de loonlijst te komen of als zzp’er aan de slag te gaan. Ik koos voor de eerste optie. Het geeft me een stukje zekerheid. Ik heb geen zzp-verleden. Ik heb altijd bij kleine aannemers gewerkt, dat is wat ik ken. Als zzp’er moet je nog veel zelf regelen. Ik heb beide opties overwogen, maar in loondienst gaan past uiteindelijk beter bij mij.”

Voordeel van werken via een bureau

PB zorgt ervoor dat Rutger aan mooie projecten kan werken als werkvoorbereider. Zijn eerste project: het WTC-gebouw. “Ik heb hier tweeënhalf jaar gewerkt, mijn eerste klus als werkvoorbereider. Daarna werkte ik acht maanden aan het A-pier Schiphol project. Dat was een lastig project; er ging veel tijd in zitten en het kwam maar niet van de grond. Ik heb bij PB aan de bel getrokken en zij kwamen met een ander Schiphol-project. Daar heb ik maar een paar maanden gewerkt, omdat het gewoon niets voor mij was.”

Rutger begon eind november aan zijn vierde PB-project: het renoveren van de UvA in hartje Amsterdam. “De universiteit wordt vernieuwd. Er is een hele nieuwe kelder onder het gebouw gerealiseerd, maar denk ook aan nieuwe trappen, wc’s, vloeren, riolering, bestrating en ga zo maar door. Ze zochten een praktische werkvoorbereider voor de laatste fase van het project. Ik moet zeggen, ik voel me hier als een vis in water. Renovatie is waar mijn hart ligt. Nieuwbouw is leuk, maar het is erg seriematig. Ik verveel me dan snel. Bij renovatieprojecten is dat anders, ik wil hierna zeker weer een renovatieproject doen.”

"Renovatie is waar mijn hart ligt. Nieuwbouw is leuk, maar het is erg seriematig. Ik verveel me dan snel. Bij renovatieprojecten is dat anders"

Op zoek naar een nieuw project

“Zodra een klus bijna klaar is, presenteert het PB-team een aantal nieuwe projecten die goed bij mijn vaardigheden en ambities passen. Zodra ik een keuze heb gemaakt, gaan we in gesprek met een opdrachtgever. Als de klik er is, wat er tot nu toe bij mij altijd wel is geweest, kan ik in principe aan de slag. Vaak stop je dan vrijdag bij het ene project en begin je maandag weer aan een nieuwe. In het begin was dat even schakelen, maar dat ben ik nu wel gewend.” Deze werkwijze geeft Rutger veel vrijheid. “Ze nemen de druk bij je weg dat je op zoek moet naar een klus. Ik kan zelfs nog kiezen ook!”

“Ik heb inmiddels het oorsuizen na lange tijd geaccepteerd en het vreemde is dat het nu makkelijker is geworden.”

Blij bij PB Projects

Met zijn vijfjarig jubileum in aantocht is Rutger erg blij met zijn carrièreswitch van destijds. “Het is totaal niet mijn intentie om weg te gaan bij PB. Philip, en ook zijn team, snappen het gewoon. Ze kijken naar mijn positieve kanten, naar waar mijn kracht ligt en ze weten waar ze me moeten plaatsen. Daarnaast staan ze altijd voor me klaar.

In 2022 kreeg ik op de ene op de andere dag last van een oorsuis dat nooit meer weg zal gaan. Het heeft veel impact gehad op zowel mijn werk- als privéleven. PB heeft heel begripvol gereageerd op de situatie en me alle ruimte gegeven om dit te verwerken. Ik heb inmiddels het oorsuizen na lange tijd geaccepteerd en het vreemde is dat het nu makkelijker is geworden.”

Ook uniek werk doen?

Of je nou zzp’er bent of gedetacheerd wilt worden, bij PB vind je altijd een project waar jij trots op kunt zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer

Altijd verbonden met water: van het bouwen van bruggen tot het redden van levens

Marc Liebrand is zelfstandige en werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Daarnaast vertelt hij over zijn droom om naar Italië te emigreren. Lees hier meer! Lees meer