Hoeveel vakantiedagen krijg je bij werken in de bouw?

Werknemers in de bouw hebben recht op minimaal 20 wettelijke vakantiedagen per jaar bij een fulltime dienstverband, aangevuld met bovenwettelijke dagen vanuit de CAO Bouw & Infra. Gemiddeld komt dit neer op 25 tot 30 dagen per jaar. Oudere werknemers kunnen extra seniorendagen opbouwen. De opname van vakantie kent specifieke regels, waaronder collectieve sluitingen en afstemming binnen het team. Het is belangrijk om je rechten goed te kennen en vakantie tijdig aan te vragen. Raadpleeg bij twijfel altijd je cao, HR-afdeling of vakbond voor persoonlijk advies.

Hoeveel vakantiedagen krijg je in de bouw?

Elke werknemer in Nederland heeft recht op minimaal 20 wettelijke vakantiedagen bij een fulltime dienstverband. Maar in de bouwsector komt daar meer bij kijken. Dankzij de CAO Bouw & Infra kun je rekenen op extra, bovenwettelijke dagen.

Gemiddeld telt een bouwprofessional zo’n 25 tot 30 vakantiedagen per jaar. Hoeveel dat er precies zijn, hangt af van je leeftijd, je dienstjaren en je contractvorm.

"Als werknemer in de bouw krijg je meer vakantiedagen door de CAO Bouw & Infra"

Wat zegt de CAO?

De CAO Bouw & Infra is vrij duidelijk als het om verlofdagen gaat. Als je fulltime werkt, mag je sowieso rekenen op minimaal 25 vakantiedagen. Daarnaast zijn er aanvullende regelingen. Zo kunnen oudere werknemers vanaf 55 jaar, gebruikmaken van zogeheten seniorendagen. Deze extra vrije dagen zijn bedoeld om duurzaam inzetbaar te blijven. Hoe ouder je bent, hoe meer dagen je vaak krijgt. Ook zijn er in de CAO afspraken opgenomen over roostervrije dagen, kort verzuim en de mogelijkheid om vakantiedagen te sparen, of te laten uitbetalen.

Wel belangrijk om te weten: de CAO wordt regelmatig aangepast. Wil je zeker weten waar je recht op hebt? Check dan altijd de meest recente versie of overleg met je HR-afdeling.

Hoe worden vakantiedagen berekend?

Het aantal vakantiedagen dat je opbouwt, hangt dus af van je situatie. Werk je parttime, dan worden je vakantiedagen naar rato berekend. En vakantiedagen bouw je op per gewerkte maand, niet in één keer aan het begin van het jaar. Daarnaast speelt anciënniteit een rol: sommige werkgevers belonen trouwe dienstjaren met extra vrije dagen. Leeftijd telt ook mee, zeker als je richting de 55 gaat.

Stel: je bent 35 jaar, werkt fulltime en hebt vijf jaar ervaring in de bouw. Dan heb je recht op 20 wettelijke dagen, 5 bovenwettelijke volgens de CAO, en afhankelijk van je werkgever misschien nog 1 of 2 extra dagen op basis van je dienstjaren. Alles bij elkaar goed voor zo’n 26 of 27 vakantiedagen per jaar.

"Het aantal vakantiedagen dat je opbouwt, hangt af van je situatie"

Extra verlof voor oudere bouwprofessionals

In de bouw werk je hard en vaak fysiek. Daarom zijn er binnen de CAO extra regelingen getroffen voor oudere werknemers. Vanaf 55 jaar krijg je recht op seniorendagen, extra verlof dat je kunt gebruiken om meer rust te nemen of om bijvoorbeeld een werkweek van vier dagen mogelijk te maken. Hoe ouder je wordt, hoe meer dagen je erbij krijgt. Dat is niet alleen prettig, maar ook een manier om gezond en gemotiveerd je werk te blijven doen.

Deze seniorendagen worden niet zomaar toegekend: er gelden bepaalde voorwaarden. Zo moet je meestal vooraf aangeven hoe je ze wilt inzetten. Vaak overleg je dat met je werkgever of HR, zodat het goed past bij de planning op de werkvloer.

Vakantie opnemen? Dit zijn de regels

Hoewel vakantie je eigen keuze is, zijn er in de bouwsector wel afspraken die je in acht moet nemen. Veel bedrijven hanteren bijvoorbeeld een collectieve bouwvak: een verplichte sluiting in de zomerperiode. Daarnaast moet je vakantiedagen meestal ruim van tevoren aanvragen, zodat het team er rekening mee kan houden. In de praktijk betekent dit dat je goed moet afstemmen met collega’s. De bouwplaats draait immers gewoon door, ook als jij vrij bent.

Verder is het gebruikelijk dat je eerst je wettelijke vakantiedagen opneemt, voordat je gebruikmaakt van bovenwettelijke of gespaarde dagen. En soms geldt er een minimumaantal dagen dat je in één keer moet opnemen, bijvoorbeeld als je langere tijd weg wilt.

Goed geregeld = zorgeloos genieten

Vakantie is meer dan vrije tijd. Het is een manier om bij te tanken, afstand te nemen en daarna met hernieuwde energie weer aan de slag te gaan. Zeker in een sector als de bouw, waar fysiek werk de norm is, is dat geen overbodige luxe. Door de duidelijke afspraken in de CAO Bouw & Infra weet je waar je aan toe bent en kun je je rust nemen met een gerust hart.

Heb je twijfels over je verlofdagen of wil je weten wat voor jou geldt? Vraag het aan je HR-adviseur of leidinggevende. Die denken graag met je mee.

Deel dit artikel