Marc werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol: ‘Het is een bevoorrechte werkplek’

Schiphol: het startpunt voor veel mensen van de vakantie. Voor Marc Liebrand is dit een ander verhaal, dit is zijn werkplek. Af en aan heeft hij acht jaar aan diverse projecten op de luchthaven meegewerkt. Sinds driekwart jaar is hij terug op het honk als hoofduitvoerder in de nacht voor het vernieuwen van Lounge 1 en het bemanningscentrum.

Van school naar de bouw

Naar eigen zeggen is Marc per ongeluk het vak ingerold. “Leren ging mij altijd redelijk goed af, alleen toen ik op de middelbare school zat had ik er geen zin in. Ik begon op het vwo en uiteindelijk belandde ik op de mavo. Volgens de leraren was er geen land met mij te bezeilen, dus ben ik van school afgegaan. Ik ontmoette iemand die betonstaalvlechter was. Ik had daar nog nooit van gehoord.”

Marc besluit een keer mee te gaan. Het blijkt de start van zijn carrière in de bouw. “Ik vond het leuk, lekker werken met mijn handen. Ik heb mijn papieren voor betonstaalvlechter gehaald en dit werk zo’n vijf jaar gedaan.”

"Volgens de leraren was er geen land met mij te bezeilen, dus ben ik van school afgegaan.”

Papieren halen

Zijn tweede baan in de bouw was als assistent uitvoerder. “Ik werd hiervoor door een hoofduitvoerder benaderd. Hij vond dat ik goed kon leidinggeven. Ik had geen idee wat de functie uitvoerder inhield, ik werkte relatief kort in de bouw.” Dit keer had Marc wél zin om te leren. In de tien jaar die volgde heeft hij in de avonduren allerlei bouwopleidingen gevolgd en kreeg hij uiteindelijk een functie als hoofduitvoerder.

Eigen aannemersbedrijf

Marc heeft lange tijd in loondienst gewerkt, maar besloot ruim tien jaar geleden een eigen aannemersbedrijf te beginnen. “Samen met een team van zo’n 15 zzp’ers deden wij verbouwen, onderhoudswerkzaamheden en renovatieprojecten. Alle disciplines nam ik aan, om de opdrachtgever zo volledig mogelijk te ontzorgen.” Door een vervelende opdrachtgever is het bedrijf na drie jaar failliet gegaan. Hij ging terug in loondienst, zo werkte hij onder andere aan diverse projecten op Schiphol.

Het ondernemen bleef echter kriebelen en Marc besloot zijn aannemersbedrijf nieuw leven in te blazen. Hij heeft dit vijf jaar succesvol gedaan, tot afgelopen december. “Mijn vrouw en ik hadden plannen om begin dit jaar te emigreren naar Italië. Om die reden heb ik mijn bedrijf stopgezet. Alleen bleek het emigratieplan door omstandigheden voor nu niet door te kunnen gaan.”

Zzp’er in de bouw

Met de emigratieplannen op pauze, besloot Marc als zzp’er aan de slag te gaan. “Ik vind het leuk om voor mezelf te werken, het geeft mij een gevoel van vrijheid.” Niet snel na dit besluit kwam hij in contact met PB. “We hebben een kop koffie gedaan en een leuk gesprek gehad. Ik vind het fijn dat zij een mentaliteit hebben van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Ze zijn begaan met je, hebben veel connecties… Dat spreekt me het meeste aan.”

Via PB kon Marc aan de slag op bekend terrein: Schiphol. “Ik heb al verschillende projecten hier gedaan en ik moet zeggen: werken op Schiphol is de leukste periode voor mij uit de bouw, op mijn eigen bedrijf na. Dat zit hem in de sfeer, de entourage en de uitdagingen. Ik zie dit als een prettige en bevoorrechte werkplek. Je bouwt hoofdzakelijk binnen, dus je zit hoog en droog. Daarbij gaan de meeste bezoekers hier op vakantie, dus er lopen op deze plek weinig chagrijnige mensen rond.”

“Ik vind het leuk om voor mezelf te werken, het geeft mij een gevoel van vrijheid.”

Verbouwen Lounge 1 en bemanningscentrum

Sinds een half jaar is Marc als hoofduitvoerder in de nacht werkzaam op de luchthaven. “We zijn Lounge 1 achter de douane aan het verbouwen. De ruimte wordt onder andere veel groter, er komen meer horeca en winkels en de lounge wordt verduurzaamd. Ook het bemanningscentrum voor de douane krijgt een upgrade. Het is een mooi project om aan te werken.”

Het zijn drukbezochte plekken waar Marc en het team (uiteraard afgeschermd) werken. Dit is waarom ze in de avond en nacht werken.”De daadwerkelijke werkzaamheden voeren we uit tussen 21.00 en 3.00 uur. Ik had voorheen nog nooit in de nacht gewerkt. Mijn vrouw daarentegen doet dit al 31 jaar, zij werkt in een casino. Ik was nooit voorstander, maar nu wil ik eigenlijk niet anders meer. Ik vind het heerlijk. Ik kom rond 5.00 uur thuis, slaap een paar uurtjes en om 9.30 uur ben ik er klaar voor. Ik heb dan nog een hele dag.”

Hoofduitvoerder is een rol die goed bij Marc past. “Ik vind dit de leukste functie. Ik ben graag in contact met onderaannemers, samen dingen creëren en mensen aansturen. Dat is gewoon mijn ding.”

“Ik heb al verschillende projecten hier gedaan en ik moet zeggen: werken op Schiphol is de leukste periode voor mij uit de bouw, op mijn eigen bedrijf na."
"Hoewel ik mijn werk graag doe zeg ik altijd: ik werk om te leven, ik leef niet om te werken."

Emigreren naar Italië

Marc heeft twee grote liefdes: zijn gezin én Italië. “Een jaar of twintig geleden is die liefde voor Italië ontstaan. Wij kwamen op een plek waar het voelt als thuiskomen. Toen we in de mogelijkheid waren om daar iets te kopen, hebben we dat gedaan.” Waarom Italië? “Zij hebben alles wat Nederland niet heeft. Lekker eten en drinken, gezonde producten, mooier weer en zij kennen geen stress. De eerste drie dagen in Italië heb je het moeilijk, dan zit je in de stress en flow van Nederland. Daarna heb je geen behoefte meer om je horloge om te doen of telefoon mee te nemen. Je zit dan in een totaal andere wereld. Misschien romantiseer ik het, maar zo ervaren wij dat.”

Marc en zijn vrouw zijn vastbesloten om de emigratiedroom naar Italië alsnog te laten uitkomen. “Over vier jaar willen wij emigreren en dan stop ik in de bouw. Ga ik het missen? Nee, dat denk ik niet. Hoewel ik mijn werk graag doe zeg ik altijd: ik werk om te leven, ik leef niet om te werken. Als je gezondheid en thuissituatie het toelaat, moet je vooral genieten van wat de wereld te bieden heeft.”

Ook uniek werk doen?

Of je nou zzp’er bent of gedetacheerd wilt worden, bij PB vind je altijd een project waar jij trots op kunt zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer