Keuzestress in de industrie

Er is een tekort aan techneuten in de industrie. Als techneut heb je het dus voor het uitkiezen. Sterker nog: vaak word je van alle kanten benaderd. Een luxeprobleem? Hoe ontdek je in de zee van beschikbare projecten wat echt bij jou past? Gijs Jochems, Consultant Industrie bij PB Projects, spreekt veel professionals in de branche en deelt daarom zijn tips.

Gijs Jochems Blog Keuzestress in de industrie

Goud in handen

Gijs: “Als techneut heb je goud in handen. Of eigenlijk: jij bent het goud. We zien in de branche een tekort aan professionals dat de komende jaren alleen maar verder toeneemt. Minder fijn voor opdrachtgevers, maar wel fijn voor jou. Of toch niet?”

Paradox van keuzes

Waarom is veel keuze niet altijd fijn? Gijs legt uit: “Barry Schwartz is een Amerikaanse psycholoog die onderzoek deed naar dit onderwerp. Hij stelt in zijn boek ‘The Paradox of Choice: Why More Is Less’ dat veel mensen juist ongerust en ongelukkig worden bij een teveel aan keuzes. Dit komt voort uit het feit dat je niet alle alternatieven goed met elkaar kunt vergelijken waardoor je het gevoel houdt dat je iets misloopt.”

Gijs Jochems Blog Keuzestress in de industrie

Geen reep chocola

“Keuzestress komt op alle niveaus voor. Bij kleine zaken zien we er vaak de lol nog van in. Je hebt bijvoorbeeld zin in een reep chocola. Als je bij het schap in de supermarkt staat zie je vervolgens dat je de keuze hebt uit 80 soorten. Hoe kies je nu de allerlekkerste? Pak je de eerste de beste? Pak je dezelfde als vorige keer? Ga je alle verpakkingen bekijken? Neem je 5 verschillende repen mee? Of neem je helemaal geen reep meer en ga je voor het pak koekjes dat vooraan in het aanbiedingenschap ligt? En als je thuis bent, heb je dan spijt van je keuze? Waarschijnlijk lig je hier niet wakker van. Als het over belangrijke zaken gaat – zoals het kiezen voor een baan of project – dan kan het wel vervelend worden. Steeds het gevoel hebben dat het gras groener is aan de overkant, kan veel onrust en stress opleveren.”

Gijs Jochems Blog Keuzestress in de industrie

Tip 1: Leer jezelf kennen

“Nu we weten dat keuzestress echt een probleem kan zijn, komt de vraag op: hoe voorkom je keuzestress bij het kiezen van een project? Het is belangrijk om jezelf goed te kennen. Begin eens met het beantwoorden van een aantal vragen: Waar krijg ik energie van? Wanneer voel ik me blij? Wat geeft mij een trots gevoel? Als je zelf goed weet waar je gelukkig van wordt, vallen er al een hoop opties af.”

Tip 2: Gebruik je ervaring

“Niets is meer betrouwbaar dan je eigen ervaring. Heb je wel eens op een rij gezet wat je beviel aan projecten die je hebt gedaan en wat niet? Dit kan ontzettend veel inzicht geven in wat je écht belangrijk vindt. Zo kan het zijn dat voor jou de gezelligheid in het team veel belangrijker is dan de mate waarin het project prestigieus is. Of juist andersom. Ook jouw persoonlijke randvoorwaarden op papier zetten kan helpen. Wil je bijvoorbeeld niet langer dan een uur reizen? Dan vallen er al een hoop projecten af en maak je de keuze weer een stukje makkelijker. Je kunt denken aan randvoorwaarden zoals: projectduur, projectgrootte, systemen waarmee gewerkt wordt, teamsamenstelling, reistijd, salaris en het soort project.”

Tip 3: Kijk in de keuken

“Heb je nog weinig ervaring? Of heb je ervaring op een specifiek gebied en ben je benieuwd waar je jouw talenten nog meer kunt inzetten? Dan is het langsgaan bij een projectorganisatie als PB misschien iets voor jou. De projectorganisatie denkt met je mee en je helpt je bij het uitzoeken van een project dat goed bij je past. Gedetacheerd werken kan een uitkomst zijn. Je gaat dan van project naar project. Zo neem je een kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven. Iets wat je niet zo snel doet als je “gewoon” in dienst bent. Zo kun je ontdekken waar je wél en ook waar je vooral niét gelukkig van wordt.”

Tip 4: Schakel hulp in

“Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Jouw directe omgeving kent jou het beste. Vraag eens of zij met je meedenken. Ook een frisse blik kan helpen. Je kan bijvoorbeeld een coach inschakelen om je te helpen bij het ontdekken van je ambities. Ook in mijn rol als consultant denk ik graag mee in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit leidt soms tot verhelderende inzichten of verrassende opties.”

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Gijs om te ontdekken wat er mogelijk is voor jou binnen de industrie? Neem contact met hem op via 06 16 10 99 98 of stuur een e-mail. Hij helpt je graag!

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer