James’ eerste project als zzp’er: Tergooi Ziekenhuis

James (47) nam een sprong in het diepe en begon als zzp’er. Hij werkt nu als Uitvoerder Werktuigbouwkunde bij de bouw van het nieuwe Tergooi Ziekenhuis. Waarom heeft hij deze stap genomen en hoe bevalt het? We spraken hem op zijn favoriete plek: de bouwplaats.

JAMES EERSTE PROJECT ALS ZZP’ER TERGOOI ZIEKENHUIS (4)

Grote mond waarmaken

James is geboren en getogen in de Zaanstreek. Als zoon van een lasser rolde hij als vanzelf de installatietechniek in. James: “Na de MTS Werktuigbouwkundige Installatietechniek wilde ik snel aan het werk. Ik begon als monteur en lasser. Vaak had ik de grootste mond op de bouw. Ze gaven me daarom de kans om onderdelen zelf te begeleiden. Ik mocht het waarmaken en dat lukte. De echte vuurdoop was toen ik wisselde van werkgever. Ik heb toen zelfstandig de bouw van het hoofdkantoor Trust in Dordrecht begeleid. Dat was een heel leuk project.”

“Ik had toch genoeg vlieguren erop zitten om dit te doen?”

Ondernemerskriebels

James ging niet over een nacht ijs om te gaan ondernemen: “Toen de organisatie waar ik werkte werd overgenomen, begon ik te denken: zal ik de stap wagen om voor mezelf te beginnen? Ik vond de stap toen nog eng. Ik twijfelde vooral aan de continuïteit. Hoe zorg je dan voor een stabiel inkomen? Ik besloot eerst in dienst bij twee andere installatiebedrijven te werken, maar de ondernemerskriebels gingen niet meer weg. Een vriend gaf me een duwtje in de goede richting: ik had toch genoeg vlieguren erop zitten om dit te doen? Remi van PB Projects nam toen contact met me op. Hij gaf me het vertrouwen om me te ontwikkelen tot zzp’er en gaf me de tijd om alles goed te regelen. Ik had het geluk dat het thuis allemaal goed gaat met mijn gezin, daarom was er nu ruimte voor.”

JAMES EERSTE PROJECT ALS ZZP’ER TERGOOI ZIEKENHUIS
“Het gaat er niet alleen om wat je kan, maar ook wie je kent.”

Alleen binnenkomen

“Ik ben nu een aantal weken werkzaam als zzp’er en heb zeker geen spijt! Op een opdracht kom je als zzp’er natuurlijk alleen binnen. Je kan je dus alleen voelen. Ik heb geluk met dit team en als mensenmens maak ik ook makkelijk contact. Het is een klein wereldje, dus ik kom vaak mensen tegen waar ik vroeger al eens mee heb gewerkt. Het gaat er niet alleen om wat je kan, maar vooral ook wie je kent. Je hebt elkaar tenslotte nodig.“

“Wat ik tegenkom, pak ik op.”

Schone lei

James werkt nu als Uitvoerder Werktuigbouwkunde bij de bouw van het nieuwe Tergooi  Ziekenhuis: “Toen ik Tergooi hoorde twijfelde ik eerst nog even. Ik heb namelijk in het oude ziekenhuis al een project gedraaid. Toen ik hoorde dat dit een totaal nieuw ziekenhuis zou worden, was ik om. Een nieuw project met een schone lei was precies wat ik wilde. Als je begint op een nieuw project komt er veel op je af: regelementen, mappenstructuren, etc. Toch vond ik snel mijn draai. Ik ben inmiddels wel wat gewend. Wat ik tegenkom, pak ik op.”

JAMES EERSTE PROJECT ALS ZZP’ER TERGOOI ZIEKENHUIS

Korte lijnen

Wat valt er nu onder zijn verantwoordelijkheid? James: “Ik ben verantwoordelijk voor 4 lagen van bouwdeel C. Af en toe spring ik ook bij andere bouwdelen bij als collega Uitvoerders bijvoorbeeld op vakantie zijn. De grootte van het team verschilt. Soms loopt er 60 man in mijn bouwdeel en soms is er meer mankracht op een andere plek nodig – dan zijn er minder bij mij. Ik stuur de medewerkers op de bouwplaats aan en zorg dat er netjes en veilig gewerkt wordt. Je probeert te voorkomen dat er iets mis gaat. Toch gebeurt het wel eens. Dan is het aan mij om het te signaleren en neer te leggen bij de collega’s van engineering. Je kan bij een project als dit niet à la minute iets wijzigen aan het plan. Eerst moeten de tekeningen over elkaar gelegd worden en dan komen zij met  een geschikte oplossing. Ik ben heel veel aan het schakelen met collega’s, aannemers en andere partijen. De lijnen zijn gelukkig kort.”

James op project Tergooi Ziekenhuis Blog

Tevreden gezichten

“Het maakt me trots als ik bij alle partijen een tevreden gezicht zie. Ik bepaal voor mezelf elke dag het werk dat ik die dag af wil hebben. Dat wil ik erdoorheen krijgen. Niet drukken! Dan weet ik dat ik alles op de rit heb. Ik vind het ook nog steeds leuk om zelf te sleutelen. Ik wil mijn vakkundigheid niet verliezen, daarom blijf ik me hierin bijscholen. Dat helpt ook bij het aansturen van de collega’s op de bouwplaats.”

“Ik bepaal zelf wat voor werk ik doe.”

Vrijheid 

Als we James vragen wat het grootste voordeel is aan zzp’er zijn, is zijn antwoord heel  duidelijk: “Vrijheid! Ik bepaal nu zelf wat voor werk ik doe. Ook word ik niet meer beperkt  door rompslomp zoals een auto waarmee je alleen van huis naar werk en andersom mag rijden. Als ik nu onderweg naar huis besluit om eerst ergens anders langs te gaan, kan dat gewoon. Ik kom elke dag voldaan thuis en kan een dag echt afsluiten. Dat vindt het thuisfront ook leuk.”

JAMES EERSTE PROJECT ALS ZZP’ER TERGOOI ZIEKENHUIS

Ondernemen met iets meer zekerheid

We vroegen James naar tips voor professionals die er aan denken om zzp’er te worden: “Als je zeker weet dat je de stap wil nemen, zou ik het gewoon doen. Mij hielp het om een betrouwbaar persoon als Remi van PB naast me te hebben staan. Via de projectorganisatie maak je duidelijke afspraken over de manier van uitbetalen. Dat geeft toch iets meer zekerheid. Je moet je trouwens niet rijk rekenen als je je eerste bruto salaris als zzp’er binnenkrijgt. Meneer Belastingdienst komt namelijk nog langs. Daar moet je je wel bewust van zijn. Neem daarom de tijd om jezelf goed te informeren voor je de stap neemt.”

Ook iets voor jou?

Ben jij zzp’er of denk je eraan om voor jezelf te beginnen? PB Projects kan je ondersteunen bij het vinden van projecten om trots op te zijn. Een fijne samenwerking op basis van eerlijke voorwaarden en je kan gewoon jouw eigen tarief rekenen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Eerst nog iets meer lezen? Bekijk dan eens de blog ‘De  voor– en nadelen van zzp’er zijn’.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer

Marc werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol: ‘Het is een bevoorrechte werkplek’

Marc Liebrand is zelfstandige en werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Daarnaast vertelt hij over zijn droom om naar Italië te emigreren. Lees hier meer! Lees meer