Investeer in een BIM-opleiding voor het te laat is

Een jaar of 10 geleden was BIM (Building Information Modeling) meer een modewoord dan een volwaardig onderdeel van het bouwproces. Inmiddels zijn BIM-modellen, en de bijbehorende BIM-Modelleurs, niet meer weg te denken bij vrijwel elk bouwproject. De verschuiving naar BIM brengt uitdagingen voor Werkvoorbereiders, Uitvoerders en andere rollen met zich mee. Investeren in BIM-kennis is onvermijdelijk.

Kopie van BIM opleiding voor werkvoorbereiders, uitvoerders en projectleiders Blog

Waarom BIM?

Het werken met BIM heeft talloze voordelen. De faalkosten dalen een aantal procent. Met de flinterdunne marges van tegenwoordig is dat veel waard. Niet alleen tijdens, maar ook na de bouw van het pand heeft het BIM-model veel waarde. Je kunt namelijk ook al het beheer en onderhoud vanuit het model plannen. De hele levenscyclus van het gebouw staat zo in een digitaal naslagmodel.

Not done

Iedere Werkvoorbereider, Uitvoerder of Projectleider moet in BIM kunnen werken, aldus BIM-expert Ad van der Ploeg van BIM2BUILD: “Jonge mensen, die moeten echt mee. En ook minder jonge mensen.”, vertelt hij. “Ben je nu 40? Dan ben je nog zeker 25 jaar aan het werk. Zonder BIM-kennis ga je achter de feiten aanlopen. Over 10 jaar is het ‘not done’ om niet in BIM te kunnen werken.”

BIM als harde eis

Ook Pieter Huijsmans, Projectleider bij VORM onderschrijft het belang: “Ik eis dat er bij mijn projecten in BIM wordt gewerkt. Door iedereen. Werknemers, leveranciers en andere betrokken partijen. Wij bieden alle mogelijkheden om naar het gewenste kennisniveau te komen. Als een partner het niet kan, maar wel wil, dan gaan we helpen. Als je over 5 jaar niet in BIM kunt werken, wordt het lastig om aan de slag te komen.”

Cursus BIM in 1 dag

Kennis opdoen hoeft niet veel tijd te kosten. Een cursus Solibri van BIM2BUILD duurt bijvoorbeeld slechts 1 dag. Je leert hoe je BIM-modellen moet lezen en hoe je werkt met het programma. Natuurlijk kost het leren hoe je een model maakt meer tijd, maar dat hoef je als Uitvoerder, Werkvoorbereider of Projectleider niet te kunnen.

Ervaring is niet belangrijker dan BIM-kennis

Van der Ploeg werkt af en toe nog met mensen zonder kennis van BIM: “Je hebt wat oude rotten in het vak. Die brengen een berg kennis en charisma met zich mee. Ook erg waardevol. Je wil ze wel graag meenemen in het BIM-model, omdat zij er met een ervaren blik naar kijken. Vaak gaat de BIM-afdeling dan een dagje met diegene zitten om door het model heen te gaan. Als hij het nut van het BIM-model niet inziet, dan wordt het gevaarlijk. Ik ben ervan overtuigd dat de baten veel groter zijn dan de kosten van een BIM-model.” Huijsmans: “In 99% van de gevallen lukt het me om ook de oudere generatie het nut van BIM in te laten zien. Het is ook gewoon nieuw en spannend, daar kun je ze bij helpen.”

Wat mag het kosten?

Vaak betaalt je werkgever de cursus. Zo niet, dan betaal je een paar honderd euro voor een dag BIM-kennis opdoen. Is het de investering waard? Van der Ploeg vindt van wel. Hij verwacht dat het BIM-model nóg belangrijker gaat worden dan het al is: “Nu kan het zijn dat je door een gebrek aan kennis van BIM een opdracht misloopt of onnodige faalkosten maakt. BIM gaat straks nog veel verder. Het BIM-model wordt de primaire bron van informatie voor iedereen die betrokken is bij het project.”. “Het is gewoon ideaal”, vult Huijsmans aan. “Omdat je het hele project al gebouwd hebt, zijn er geen verrassingen meer. Juist die verrassingen brengen extra kosten met zich mee en zorgen ervoor dat je er qua tijd, geld en kwaliteit op achteruitgaat.”

Wil jij in jezelf investeren?

PB heeft een doel: mensen trots maken op hun werk. Heb je daar een BIM-cursus voor nodig? Wij kunnen je helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


After summer party pb projects
After Summer Party

Tijdens de barbecue op de zomerse avond kwamen PB’ers, werkzaam door het hele land, bijeen na een lange tijd. En wat was het gezellig! Blik met ons terug op de zomerse avond. Lees meer

Uitvoerder Guido over leiderschap in de bouw: “Zonder Martin en Mikey ben ik niets.”

Uitvoerder Guido heeft inmiddels al een schat aan ervaring in de bouw. Zo weet hij inmiddels wat de beste aanpak is om een team aan te sturen. Want wat voor invloed heeft je achtergrond op je management skills? Lees meer