Hans (65) is nog lang niet uitgeleerd: ‘Ik start dit najaar met een nieuwe opleiding’

“Ik ben nog nooit met tegenzin aan de slag gegaan en ik werk toch al behoorlijk lang in de bouw”, zegt Hans van Dijk lachend. Hans werkt op dit moment als uitvoerder Civiel aan de Blankenburgverbinding in Rozenburg. Hij is dol op het vak en wil diezelfde passie graag doorgeven aan de nieuwe generatie bouwers.

Met de paplepel ingegoten

Vijftien jaar was Hans toen hij in de bouw begon. “Ik ben op mijn veertiende van school afgegaan. Ik vond het veel interessanter om te gaan werken. Toentertijd werden er heel andere eisen gesteld. Als je interesse had in de bouw, dan was je welkom. Op het werk zelf leerde ik de kneepjes van het vak.” Waarom koos Hans destijds voor de bouw? “Hoogstwaarschijnlijk omdat mijn vader ook in de bouw zat. Ik ben met hem meegegaan om te werken aan de Oosterscheldekering. Ik was toen nog een jong ventje en mocht aan zo’n gigantisch project werken. Destijds werkte daar zo’n 1.400 man. Het was zo enorm groot… Ja, dat was prachtig.”

"Ik was toen nog een jong ventje en mocht aan zo’n gigantisch project werken. Destijds werkte daar zo’n 1.400 man. Het was zo enorm groot… Ja, dat was prachtig.”

Werken in de bouw geeft vrijheid

Vanaf dag één is Hans verliefd geworden op het vak. “Ik heb het altijd al fantastisch gevonden. Het leukste vind ik het gevoel van vrijheid. Natuurlijk, je moet je houden aan de opdracht. Maar daarbinnen mag je zelf de richting bepalen, dat geeft een bepaalde vorm van vrijheid. En ja, daarnaast de grote projecten waar je aan mag werken zijn geweldig.”

Werken aan unieke projecten

Hans heeft in zijn carrière al een behoorlijk cv opgebouwd. De laatste vijf jaar als Uitvoerder Civiel en daarvoor behoorlijk wat jaar als Uitvoerder Beton. “Ik heb vooral veel gewerkt aan tunnels. Denk aan de Tweede Coentunnel, de Piet Heintunnel, de HSL-tunnels en nu deze tunnel. Het mooie aan werken in de civiele techniek is dat je op projecten komt waar je normaal gesproken niet veel komt. Samen met je team werk je aan een uniek project. Er wordt geen tweede van gebouwd. Dat je daar als team aan mag werken… Hoe mooi kan het wezen?”

Als zelfstandige aan de slag

Hans heeft altijd in dienstverband gewerkt. Tot zes jaar geleden. “Het waren geen goede tijden in de bouw. Ik en veel van mijn collega’s kwamen niet aan de bak. Ik stuurde tien tot vijftien sollicitaties per week. Niets. Ik was te hoog opgeleid, te oud of dan weer te duur. Uiteindelijk kreeg ik de kans om als zelfstandige naar Curaçao te gaan om te werken aan een ziekenhuis in Otrabanda. Een geweldig project, vooral wetende dat het van grote betekenis is voor de mensen daar.”

Sindsdien is Hans zzp’er in de bouw. Anderhalf jaar geleden kwam hij in contact met PB Projects. “Ik werkte toentertijd aan een project in Terneuzen via een ander bureau. Ik had daar weinig binding mee. Het eerste gesprek met PB voelde meteen erg goed. Ik kon via hen werken aan de Blankenburgverbinding. Mijn project in Terneuzen liep toevallig bijna af, dus ik ben dat gaan doen.” Hans is erg blij met de samenwerking, zo blij dat hij het iedereen aanbeveelt. “Ik zeg altijd tegen collega’s: als je voor jezelf begint, dan moet je bij PB zijn. Ze gaan op een hele prettige manier met je om en er is veel persoonlijk contact. Wat ik ook belangrijk vind: ze staan garant voor je. Is er een probleem? PB regelt het voor je. Ik zou eerlijk gezegd zelf niet anders meer willen.”

Werken aan Blankenburgverbinding

De Blankenburgverbinding is het eerste project dat Hans via PB doet. De Blankenburgverbinding is een nieuwe snelweg, de A24, die de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg verbindt. “Ik en mijn team werken alleen aan de tunnel tussen Rozenburg en Maassluis. De meeste mensen in de omgeving zijn heel blij met dit project, door straks de tunnel te nemen kan je zo een half uur omrijden besparen. Dit is voor mij het eerste project waarbij ik zelf betrokken ben bij het afzinken van de elementen, dat maakt dit project weer uniek voor mij.”

Hans stuurt als uitvoerder Civiel samen met zijn collega’s Ties en Stefan een team aan van zo’n vijftig man. “Ik vind dit geweldig om te doen. Als uitvoerder ben je een soort coach. Het belangrijkste is om je mensen te blijven motiveren. Ook al maken ze de toiletten schoon. So what? Als die man dat niet doet, zit jij in de poep”, zegt Hans met een lach. Hij vervolgt: “Iedereen in je team is belangrijk en ze moeten allemaal trots op hun werk zijn. Het maakt niet uit wie of wat je bent, je bent een team. En in het team moet je zorgen dat je allemaal veilig en happy bent met wat je doet.”

“Ik zou graag de kans krijgen om op scholen meer te vertellen over het vak."

Jongeren motiveren

Dat Hans veel passie heeft voor het vak, dat staat buiten kijf. Het liefst inspireert hij ook de toekomstige generatie bouwers. “Ik zou graag de kans krijgen om op scholen meer te vertellen over het vak. Hoe mooi de bouwwereld is, hoeveel mogelijkheden je krijgt en wat voor mooie dingen je kunt bewerkstelligen in je eigen land. De bouw is niet zomaar iets in elkaar zetten. Het is denken aan innovatie, aan hoe kunnen we op een milieubewuste manier bouwen. Je bouwt letterlijk aan de toekomst en jij kan een steentje bijdragen.”

Via Instagram hoopt Hans deze generatie al aan te spreken. “Ik deel onder de naam ‘Kak_bird’ video’s waarin ik de bouw laat zien. De naam staat voor schijtvogel: dat je je niet altijd aan de regels hoeft te houden en vrij mag zijn in je denken. Tot nu toe worden de video’s erg goed bekeken, de meest recente is 1.500 keer gedeeld.”

"Dit najaar start ik met een opleiding civiele techniek aan de Open Universiteit in Rotterdam, om mijn kennis een beetje bij te schaven. Dus ja, wat zegt leeftijd?"

Nog lang niet uitgeleerd

Begin 2024 rond Hans dit project Maasdelta af. What’s next? “Ik heb via PB al twee nieuwe projecten geregeld. Ik ga eerst naar Vlissingen. De elementen die daar gebouwd worden gaan een eiland vormen waar een electriciteitsnet station wordt gemaakt om vanaf zee een snellere doorvoer te realiseren voor het stroomnet voor de kust van België. Daarna ga ik door naar een project in Antwerpen, daar wordt een grote tunnel gebouwd.”

Pensioen? Daar moet Hans nog lang niet aan denken. “Ik wil nog zoveel ontdekken en mijzelf blijven ontwikkelen. Op mijn 40e ben ik een avondopleiding gaan volgen gericht op civiele werkzaamheden, omdat ik graag nog meer te weten wilde komen over het vak. Dit najaar start ik met een opleiding civiele techniek aan de Open Universiteit in Rotterdam, om mijn kennis een beetje bij te schaven. Dus ja, wat zegt leeftijd? Je moet vooral doen wat je leuk vindt, dan ben je het gelukkigst.”

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer