Een coach in de bouw: goed idee?

Wijntje van den Bergh (40) rondde als één van de tien meisjes op de hele school haar MTS Bouwkunde af. Begonnen als Werkvoorbereider/Calculator in de bouw, doorgegroeid naar Projectleider en -manager, als zelfstandige aan de slag gegaan en inmiddels fulltime coach. Een indrukwekkende cv van een vrouw die weet waar ze over praat. Wijntje kent de bouwplaats op haar duimpje, dus weet als geen ander wat een coach kan bijdragen in onze branche. We gingen met haar in gesprek over de weg die zij heeft bewandeld en het nut van coaching in de bouw.

“Hoe gaat zo’n ukkie timmerlieden aansturen?”
Wijntje van den Bergh Blog coach - coaching in de bouw civiele techniek infra industrie installatietechniek

Als ukkie timmerlieden aansturen

“Een vrouw als Uitvoerder? Nooit over nagedacht.” “Een blonde meid van 19 jaar. Hoe gaat zo’n ukkie timmerlieden aansturen?” Een greep uit de reacties die Wijntje kreeg toen ze solliciteerde als Uitvoerder na haar studie. “Een vrouw in de bouw was toen echt nog nieuw.” vertelt Wijntje. “Een aannemer stond er wel voor open, maar daar moest iedereen beginnen als timmerlied in de ruwbouw. Fysiek was dat niet haalbaar. Dan zouden ze mij moeten helpen om dingen te verplaatsen. Ik paste gewoon niet in het plaatje. Daarom ben ik aan de slag gegaan als Werkvoorbereider/Calculator in de renovatie. Doorgegroeid naar Projectleider en -manager en uiteindelijk als zelfstandige aan de slag gegaan. Omdat ik als Projectleider ook op kleine projecten werkte, stuurde ik als “ukkie” uiteindelijk toch de timmerlieden aan op locatie. “

Wijntje van den Bergh Blog coach - coaching in de bouw civiele techniek infra industrie installatietechniek

Gaan voor het net-haalbare

Wijntje was altijd al bezig met persoonlijke ontwikkeling: “Via mijn werkgevers werd er geen aandacht aan besteed. Bij een functioneringsgesprek kwam wel eens een verbeterpunt naar voren. Hoe ik dat dan ging oplossen moest ik zelf uitzoeken. Daarnaast zag ik in mijn eigen omgeving verslavingsproblematiek. Als iemand met een verslaving uit een kliniek komt, moet hij het verder zelf uitzoeken. Zonder zelfvertrouwen of doel en mét een bak schulden. Ze gaan dan voor het net-haalbare. Niet vanuit hun eigen kwaliteiten gedacht. Dat vind ik zo jammer. Die mensen wilde ik gaan helpen. Veel van die jongens zouden aan de slag kunnen in de bouw en ik kon dit regelen. Ik volgde cursussen en opleidingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en coaching, om de systematiek te snappen. Het enige probleem bleek de financiering. De cliënten hadden vaak zelf geen geld en het regelen van financiering via instanties kost veel tijd en administratieve rompslomp. Toen ik zwanger raakte is dit naar de achtergrond geschoven. Als ik weer meer ruimte heb ga ik het zeker weer oppakken.”

“Je ziet dat mensen stappen maken, zelfvertrouwen krijgen, doelen halen, nog meer zelfvertrouwen krijgen en dan weer stappen maken: dat is zó leuk om aan bij te dragen.”

Sprong in het diepe

Het vuurtje voor coaching was aangewakkerd. Wijntje: “Je ziet dat mensen stappen maken, zelfvertrouwen krijgen, doelen halen, nog meer zelfvertrouwen krijgen en dan weer stappen maken: dat is zó leuk om aan bij te dragen. Ik hakte in 2019 de knoop door om volledig als coach te gaan werken. Voor mij een sprong in het diepe. Ik vind de bouw nog steeds een hele leuke wereld. Om de connectie met de branche te houden ben ik Young Professionals in de bouw gaan coachen. In principe hoef ik in mijn rol als coach geen inhoudelijke vakkennis te hebben, ik gebruik namelijk een methodiek. Maar als ik zeg dat ik 20 jaar ervaring in de bouw heb, nemen ze wel eerder iets van me aan.”

“Het kost minimaal 6 weken om een nieuw patroon aan te leren en een oude af te leren.”

Ik coach, jij doet

Iedere coach werkt anders. Wijntje: “Ik help bij het verhogen van je performance, het verbeteren van je prestaties. Dit realiseren we door een verandering van houding met gebruikmaking van praktische tools. Het traject bestaat uit 7 of 8 wekelijkse meetings, waarbij we tussendoor elke 48 uur contact hebben. Best intensief. Het is dan ook een misverstand dat een coach het werk voor je doet. Een van mijn basisregels is: ik coach, jij doet. Het kost minimaal 6 weken om een nieuw patroon aan te leren en een oude af te leren. Daarom heb ik voor de start van de coaching ook altijd een gesprek om verwachtingen uit te spreken. Er moet wel een basis zijn om aan de slag te willen gaan.”

“Vaak zien we alleen het behalen van een doel als een succes. Maar elke actie die je doet om bij dat doel te komen is een succes op zichzelf, ongeacht het resultaat.”
Blog coach - coaching in de bouw civiele techniek infra industrie installatietechniek

Gereedschap aangeven

Wijntje geeft haar coachees een scala aan praktische tools mee: “Ik geef met mijn methodiek het gereedschap aan. Een van de tools is bijvoorbeeld het vragen om feedback. En dan niet alleen feedback ontvangen, maar ook het doorvragen. Heeft de ander bijvoorbeeld een suggestie hoe jij het anders zou kunnen doen? Een planningstool is ook essentieel. Je verbaast je hoe goed professionals kunnen plannen op het project, maar voor zichzelf totaal niet. Dat is toch echt anders.”

Een doel is een tool

“Vaak zien we alleen het behalen van een doel als een succes. Maar een doel is eigenlijk een van de tools. Elke actie die je doet om bij het doel te komen is een succes op zichzelf, ongeacht het resultaat. Je moet alleen leren om er op een andere manier naar te kijken.”

“We zijn in essentie hetzelfde mens op het werk, thuis en op de sportclub.”

Patronen zien en doorbreken

Hoe helpt coaching je nou verder in je carrière? Wijntje legt uit: “Het kan op verschillende vlakken bijdragen. Sommige mensen hebben al helder waar ze heen willen. Dan faciliteer ik de tools om daar te komen. Maar als je nog niet weet waar je heen wilt, kan ik ook helpen. Ik vertel nooit wat je moet doen. Ik zet je in je kracht om je eigen weg te vinden. Door het stellen van veel (en soms confronterende) vragen gaan we patronen ontdekken en doorbreken. We zijn in essentie hetzelfde mens op het werk, thuis en op de sportclub. De patronen zie je overal terug. Om te zien dat mensen hun eigen patronen helder krijgen en ermee aan de slag gaan is ontzettend leuk. Het helpt je op alle gebieden in je leven.”

“Ik ben een succesvolle coach als jij succesvol bent zonder coach.”
Blog coach - coaching in de bouw civiele techniek infra industrie installatietechniek

Succesvol zijn zonder coach

“Ik ben een succesvolle coach als jij succesvol bent zonder coach. Het is mijn doel dat de professional na het coachingtraject zelfstandig verder kan met de tools die ik heb aangereikt. Jaren bij een coach lopen is wat mij betreft niet van toegevoegde waarde.”

Coach kiezen

Omdat coach geen beschermd beroep is, is er een wildgroei aan coaches. Hoe weet je nu welke coach je moet kiezen? Wijntje: “Als je een goede coach zoekt, let er dan op dat iemand je nieuwe dingen leert. Niet alleen graven in waarom dingen zo zijn, maar zorg voor een upgrade. Verdiep je ook eens in de methodiek van de coach. Is deze (Europees) erkend en past het bij jou? Je hebt ook veel coaches die vanuit eigen ervaring coachen. Ervaringsdeskundigheid kan top zijn, maar besef wel dat zo’n coach jou vaak zijn eigen manier leert en geen tools aanreikt om je eigen te maken, zoals bij een methodiek. “

Coaching via PB

Wijntje coacht ook professionals die via PB aan het werk gaan: “In de bouw moet alles steeds sneller, beter en efficiënter. Daarbij wordt nogal eens voorbij gegaan aan de mens zelf. Daarom vind ik de samenwerking met PB zo leuk. Er is ruimte om te kijken naar de persoon: Wat zijn zijn kwaliteiten? Waar wil hij heen? Hoe kan hij zich verder ontwikkelen? Wat is de route? Zowel op werk- en privégebied. Als het privé namelijk niet goed gaat, gaat het ook niet lekker op het werk. Ik reik de professionals tools aan om hiermee aan de slag te gaan.”

Wil je meer weten over coaching via PB? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


After summer party pb projects
After Summer Party

Tijdens de barbecue op de zomerse avond kwamen PB’ers, werkzaam door het hele land, bijeen na een lange tijd. En wat was het gezellig! Blik met ons terug op de zomerse avond. Lees meer

Uitvoerder Guido over leiderschap in de bouw: “Zonder Martin en Mikey ben ik niets.”

Uitvoerder Guido heeft inmiddels al een schat aan ervaring in de bouw. Zo weet hij inmiddels wat de beste aanpak is om een team aan te sturen. Want wat voor invloed heeft je achtergrond op je management skills? Lees meer