De voor- en nadelen van zzp’er zijn

In dienst gaan, voor jezelf werken, detacheren, uitzenden: je kan op allerlei manieren aan de slag gaan in de bouw, installatietechniek, civiele techniek of industrie. Maar wat past bij jou? In deze blog staat zelfstandig ondernemen in de spotlight. Wat zijn de voor- en nadelen? Ontdek of het iets voor jou is.

Blog voor- en nadelen van zzp'er zijn in de bouw installatietechniek industrie en civiele techniek

Wat is een zzp’er?

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. De termen zzp’er en freelancer worden vaak door elkaar gebruikt. Er is geen verschil. Je werkt voor verschillende opdrachtgevers en je hebt geen dienstverband. De opdrachtgever betaalt voor het uitvoeren van de opdracht. Zzp’er en freelancer zijn geen rechtsvormen. De meeste zzp’ers en freelancers starten met de rechtsvorm eenmanszaak.

Blog voor- en nadelen van zzp'er zijn in de bouw installatietechniek industrie en civiele techniek

De voordelen van zzp’er zijn

1. Vrijheid om te doen wat je leuk vindt

Met stip op 1: vrijheid. Je bent eigen baas en bepaalt zelf welke opdrachten je wanneer uitvoert. Niemand verplicht je om aan een bepaald project te werken. Waar je in loondienst nog wel eens klussen krijgt waar je geen zin in hebt, kies je als zzp’er je eigen opdrachten.

2. Eigen tarief bepalen

Je bepaalt je eigen uurtarief. Dat is vaak hoger dan wanneer je in loondienst werkt. Hou er wel rekening mee dat je met je uurtarief ook bepaalde kosten moet dekken die je in loondienst niet hebt.

3. Afwisseling in werk

Als zzp’er heb je meer afwisseling dan in loondienst. Omdat je tijdelijke opdrachten uitvoert, kom je op verschillende projecten bij verschillende opdrachtgevers. Je kunt zelfs voor meerdere opdrachtgevers tegelijk werken. Dan sta je bijvoorbeeld 2 dagen per week op project X en 3 dagen op project Y. Hoe afwisselend wil je het hebben?

4. Nieuwe skills leren

Als zzp’er loop je tegen nieuwe dingen aan. Hoe vind je steeds nieuwe opdrachtgevers? Hoe onderhoud je een netwerk? Hoe zorg je ervoor dat je administratie op orde is? Het is niet altijd makkelijk. Wel uitdagend. Je leert gegarandeerd veel nieuwe skills in dit proces.

5. Belastingvoordeel

Als je voldoet aan het urencriterium van 1225 betaal je minder belastingen. Zie voor meer informatie hierover kvk.nl.

Blog voor- en nadelen van zzp'er zijn in de bouw installatietechniek industrie en civiele techniek

De nadelen van zzp’er zijn

1. Arbeidsongeschiktheid niet standaard verzekerd

Als je in loondienst werkt, heb je standaard recht op een uitkering als je (gedeeltelijk) niet meer kunt werken. Als ondernemer ben je niet standaard verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze verzekeringen moet je zelf afsluiten.

2. Zelf pensioen opbouwen

In loondienst bouw je automatisch pensioen op via je werkgever. Als zzp’er moet je dit zelf regelen en geld opzij zetten. Laat je goed adviseren over de manieren waarop dit kan, zodat je verzekerd bent van een comfortabele oude dag.

3. Aansprakelijkheid

De rechtsvorm van je bedrijf bepaalt of je persoonlijk risico loopt. Algemene voorwaarden helpen je om risico’s bij overeenkomsten in te dammen. Sommige zaken moet je verplicht verzekeren en andere verzekeringen kun je vrijwillig afsluiten. Ook het risico op wanbetaling bij openstaande facturen kun je afdekken. Flink wat om uit te zoeken en rekening mee te houden.

4. Belasting afdragen

Je uurtarief lijkt misschien hoog, maar je bent als zzp’er zelf verantwoordelijk voor het afdragen van inkomstenbelasting en premies. Een groot deel van je inkomsten moet je daarvoor apart zetten.

5. Administratie bijhouden

Veel ondernemers worden er niet vrolijk van: het bijhouden van de administratie. Maar je bent verplicht om een kloppende administratie bij te houden. Je kunt er voor kiezen om samen te werken met een boekhouder.

6. Netwerken

Niet iedereen is geboren als netwerktijger. Maar als je voor jezelf werkt is het extra belangrijk om een netwerk te onderhouden. Bekijk eens de 5 netwerktips voor niet-netwerkers. Als je via een projectorganisatie als PB gaat werken, kun je profiteren van een groot netwerk, zonder hier zelf veel tijd en energie in te stoppen.

7. Onzekerheid

Als zzp’er geldt: geen werk = geen inkomen. Je hebt geen recht op een WW-uitkering. Je moet dus zorgen dat je genoeg werkt hebt. In het begin kan dit best lastig zijn. Zorg dat je altijd een financiële buffer achter de hand hebt, zodat je een periode zonder opdracht kan overbruggen. Werk je via een projectorganisatie? Bij een goede zakelijke relatie kunnen zij je vaak weer aan een nieuw project helpen.

8. Geen collega’s

Op het project werk je natuurlijk samen met anderen, maar als je opdracht afloopt ben je toch weer “alleen”. De één vindt dat heerlijk, maar de ander mist toch een vast team van collega’s om zich heen. Bij een projectorganisatie zoals PB heb je altijd een vaste consultant om mee te sparren en die met je meedenkt.

Blog voor- en nadelen van zzp'er zijn in de bouw installatietechniek industrie en civiele techniek

Iets voor jou?

Nu je de voor- en nadelen weet, kun je bepalen of zzp’er zijn bij jou past. Ben jij zzp’er of wil je de stap maken naar zelfstandig ondernemen? In beide gevallen is een vrijblijvend kennismakingsgesprek met PB een goed idee. Toegang tot de tofste projecten, een fijne samenwerking op basis van eerlijke voorwaarden en gewoon jouw eigen tarief kunnen rekenen: dat is waar we voor staan. Neem contact met ons op en we vertellen je meer over de mogelijkheden. Of wil je meer weten over detacheren? Bekijk dan de blog over de voor- en nadelen van gedetacheerd werken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer

Marc werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol: ‘Het is een bevoorrechte werkplek’

Marc Liebrand is zelfstandige en werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Daarnaast vertelt hij over zijn droom om naar Italië te emigreren. Lees hier meer! Lees meer