fbpx

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek.

Veelzijdige carrière

De cv van Chrétien is lekker divers. “Ik ben mijn carrière begonnen als beroepsmilitair. Daarna heb ik onder andere vier jaar in Frankrijk gewerkt met drones, ik heb een baan gehad als verkoop binnendienst en ik ben ook nog teamleider geweest. Veel verschillende jobs. Ik ben leergierig en ik vind het leuk om dingen te onderzoeken, ook op werkgebied.”

"Ik heb een ziekelijke drang om te onderzoeken."

Geen dag hetzelfde als werkvoorbereider

In 2011 maakte Chrétien opnieuw een carrièreswitch: hij werd werkvoorbereider. Drie jaar later rolde hij als werkvoorbereider in het vakgebied installatietechniek, waar hij nu nog steeds werkzaam in is. De functie sprak hem direct aan. “Als werkvoorbereider is geen dag hetzelfde. Ik vind het fijn dat je veel vrijheid hebt en dat je dingen mag uitzoeken. Ik heb namelijk een ziekelijke drang om te onderzoeken. Als wij thuis bijvoorbeeld een nieuw koffiezetapparaat nodig hebben, dan speur ik het hele internet af. Ik ga dan apparaten vergelijken, totdat ik de perfecte heb gevonden”, Chrétien moet even om zichzelf lachen. Hij vervolgt: “Als werkvoorbereider ben je eigenlijk continu aan het zoeken. Op zoek naar informatie, prijzen, systemen… Ik vind de techniek ook wel leuk, maar dat is voor mij een bijzaak. Het gaat mij meer om het feit dat je een project oppakt, begeleidt van A tot Z en dus vervolgens ook kan afronden.”

Senior werkvoorbereider bij ASML

Chrétien werkt sinds driekwart jaar in Veldhoven bij het gigantische hightechbedrijf ASML. Het bedrijf is de belangrijkste maker van chipmachines ter wereld. “Ik ben senior werkvoorbereider speciale gassen en veiligheid. Samen met mijn collega pak ik de complete voorbereiding van ASML-projecten op in het werkbouwkundige gedeelte. Denk hierbij aan vervanging of uitbreiding van cleanroomfaciliteiten, onder andere perslucht, vacuüm, Ultra Purified Water en diverse gasdistributiesystemen.”

Het is een job die Chrétien goed ligt. “Ik heb het super naar mijn zin. Het werk is leuk, maar vooral ook werken met mijn collega’s is gezellig. Ik word vrolijk van samenwerken. In het verleden maakte ik nog weleens de fout dat ik te snel alles zelf wilde doen. Maar door juist samen te werken ben je vaak veel sneller en kom je ook verder. Ik vind het dan ook belangrijk dat ik het op mijn werk naar mijn zin heb. Zoals ik thuis ben, zo ben ik hier ook.”

"In het verleden maakte ik nog weleens de fout dat ik te snel alles zelf wilde doen. Maar door juist samen te werken ben je vaak veel sneller en kom je ook verder."

Ondernemen: een lang gekoesterde droom

Chrétien heeft altijd in loondienst gewerkt, totdat hij bij ASML terechtkwam. Het was een lang gekoesterde droom die uitkwam. “Acht jaar geleden heb ik geprobeerd om voor mezelf te beginnen. Samen met mijn vrouw had ik een bedrijfsnaam en logo bedacht. Alleen ik kon destijds geen opdracht vinden. Ik heb het toen niet meer opgepakt.” Totdat PB Projects vorig jaar contact opnam met Chrétien. “PB had een opdracht voor mij als senior werkvoorbereider bij ASML, alleen wel als zzp’er. Ja, toen was het zaadje gepland.”

In geheel ‘Chrétien-stijl’ stonden de weken daarna in het teken van onderzoek doen naar het ondernemingsschap. “Ik ben het helemaal gaan uitzoeken. Ik woon al 18 jaar in België, dus daar kwam het één en ander qua regelgeving bij kijken.” Uiteindelijk besloot hij het avontuur aan te gaan. Een keuze waar hij geen spijt van heeft. “Ik vind de vrijheid fijn, maar ook het feit dat je onafhankelijk bent en je eigen beslissingen kunt nemen.”

“PB had een opdracht voor mij als senior werkvoorbereider bij ASML, alleen wel als zzp’er. Ja, toen was het zaadje gepland.”

Werken met PB Projects

Chrétien is erg tevreden over de samenwerking met PB. “Ik kan niets verkeerds zeggen over het bedrijf. Ze hebben mij vooral in het begin goed geholpen en we hebben nog altijd regelmatig en leuk contact. Ik kreeg op mijn verjaardag zelfs een presentje. Ik ben zzp’er, maar ik voel mij zeker onderdeel van het PB-team. Bovendien, dankzij hen ben ik als zelfstandige gaan werken. Anders had dit misschien nooit meer gedaan.”

“Ik vind de vrijheid fijn, maar ook het feit dat je onafhankelijk bent en je eigen beslissingen kunt nemen.”

Ook uniek werk doen?

Of je nou zzp’er bent of gedetacheerd wilt worden, bij PB vind je altijd een project waar jij trots op kunt zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Van consultant naar manager. Kai: ‘Ik wist niet dat ik het in me had’

Zonder enige ervaring in de bouwbranche kwam Kai van Tongerlo drie jaar geleden het PB-team in Zaltbommel versterken als consultant. Dankzij de vrijheid en het vertrouwen vanuit PB Projects heeft hij zich razendsnel ontwikkeld. Inmiddels heeft hij een nieuwe stap gezet en is hij recent gepromoveerd tot manager bouw. We blikken met hem terug op zijn loopbaan tot nu toe. Lees meer

Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer