fbpx

“Buiten de lijntjes denken is mijn specialiteit”

Teun woont samen met zijn vrouw en 3 kinderen op Urk. Als Werkvoorbereider heeft hij meegebouwd aan het museum Singer Laren. Een uniek project waar renovatie, nieuwbouw en een interne verbouwing samen kwamen. Hoe heeft hij dit aangepakt en wat maakt het project zo uniek? We vroegen het hem!

“De hele dag op kantoor zitten is niks voor mij, ik wil ook de bouw op.”

Aan de weg timmeren

“Ik werk al sinds mijn 15e in de bouw. Ik begon als Leerling Timmerman en heb me stapje voor stapje opgewerkt tot Voorman, Uitvoerder, Projectleider en Vestigingsleider. Na de crisis kwam ik bij een kleiner bouwbedrijf terecht. Daar deed ik meerdere dingen, zoals de calculatie, werkvoorbereiding en bouwbegeleiding. Die variatie vind ik leuk. De hele dag op kantoor zitten is niks voor mij, ik wil ook de bouw op.”

“Je moet mij niet vragen voor de werkvoorbereiding van standaard rijtjeswoningen.”
Blog Teun Werkvoorbereider Singer Laren “BUITEN DE LIJNTJES DENKEN IS MIJN SPECIALITEIT”

Geen uitdaging uit de weg

“Toen Philip mij belde of ik aan de slag wilde via PB Projects moest ik eerst even nadenken. Wil ik via een projectorganisatie aan de slag of rechtstreeks als zzp’er blijven werken? Ik besloot om ervoor te gaan en inmiddels zijn we alweer 3 jaar verder. Ik begon op een renovatieproject in bewoonde staat. We moesten daar veel organiseren met de bewoners. Een uitdaging, maar uitdagingen vind ik juist leuk. Je moet mij niet vragen voor de werkvoorbereiding van standaard rijtjeswoningen.”

“Alles kwam samen: renovatie, nieuwbouw en een interne verbouwing.”
Blog Teun Werkvoorbereider Singer Laren “BUITEN DE LIJNTJES DENKEN IS MIJN SPECIALITEIT”

Kritisch kiezen

Na het renovatieproject in Soest kwam Heiligers met Singer Laren: “Ik ben best wel kieskeurig in de projecten die ik wil doen. Toen ze met dit project kwamen, werd ik er gelijk blij van. Alles kwam samen: renovatie, nieuwbouw en een interne verbouwing. Het zou in eerste instantie gaan om nieuwe museumzalen en een tuinkamer tegen een bestaand gedeelte aan. Een klus van 4 miljoen is misschien niet het grootste project, maar niks was standaard. De Architect heeft een hoogwaardig ontwerp gemaakt en het was ontzettend leuk om het ontwerp te realiseren door alles uit te werken met het bouwteam. Eigenlijk ging in het project de interieurafwerking nog verder dan het bouwkundige deel. In het verleden werkte ik samen met een interieurbouwer, dus die ervaring kwam hier goed van pas. Heijligers is ook een super bedrijf om voor te werken.”

“Als mensen het gebouw voor het eerst zien, weten ze niet dat er een deel nieuwbouw is.”
Blog Teun Werkvoorbereider Singer Laren “BUITEN DE LIJNTJES DENKEN IS MIJN SPECIALITEIT”

Uniek werk doen

Als we Teun vragen wat het project zo uniek maakt, kan hij niet gelijk kiezen: “De architect verdient veel credits. Als mensen het gebouw voor het eerst zien, weten ze niet dat er een deel nieuwbouw is. Zo mooi loopt dat gedeelte over in het deel dat al meer dan honderd jaar bestaat. Er zit in het gebouw bijna geen haakse hoek. Punten en dakvlakken lopen alle kanten schuin op in verschillende graden. Er zit een hele grote schoorsteen op met een kozijn van 7 meter hoog. Die brengt het licht naar binnen, een ‘lichthapper’. De schoorsteen loopt ook weer aan alle kanten schuin. Alleen al bedenken hoe we dat konden gaan maken was een project op zich. De staalconstructie was uniek dus we moesten alles in 3D uitwerken om te kijken of het überhaupt te maken was met metselwerk. Ook ging ik naar de stenenfabriek om te kijken wat er mogelijk was. Uiteindelijk zijn er speciale vormen stenen voor gebakken. Iedere steen werd in een eigen mal op maat gemaakt. Je bedenkt iets met elkaar en maakt het vervolgens maakbaar voor de mensen op de bouw; dat maakt zo’n project leuk.”

“Er werden geen concessies gedaan aan het ontwerp.”
Blog Teun Werkvoorbereider Singer Laren “BUITEN DE LIJNTJES DENKEN IS MIJN SPECIALITEIT”

Theorie versus praktijk

Ging dan alles vlekkeloos? “Natuurlijk kwamen we in de praktijk dingen tegen. We bouwden tegen een gebouw aan dat al meer dan honderd jaar bestaat. Op het moment dat het oude staat, moet je het nieuwe bedenken. Het is een uitdaging om die aansluiting te vinden. Er zit af en toe een paar millimeter in de weg. Het hoort erbij om dat in de praktijk op te lossen, dat kun je in de theorie niet bedenken. De Architect verdient echt een pluim. Niet alleen voor het tekenwerk, maar ook het hele ontwerp. Er werden geen concessies gedaan aan het ontwerp. Standaard was niet goed genoeg. Ik sta daar wel open voor, ik word er in ieder geval niet zenuwachtig van.”

“Het hele project is volgens planning verlopen, tot op de dag.”
Blog Teun Werkvoorbereider Singer Laren “BUITEN DE LIJNTJES DENKEN IS MIJN SPECIALITEIT”

Volgens plan

Met zoveel maatwerk zou je denken dat het project flink uit de planning loopt. Niks bleek minder waar: “Het hele project is volgens planning verlopen, tot op de dag. Dat is heel knap van het bouwteam. We hebben aan de voorkant heel goed over alle processen nagedacht, dus we wisten wat we konden verwachten. We kregen ook nog een extra uitdaging. Eigenlijk zouden we de binnenkant van het bestaande gedeelte niet verbouwen, maar toen het museum dicht moest door het coronavirus bleek dat hét moment om dat ook gelijk aan te pakken. Ze vroegen ons om de bestaande winkel en museumzalen gelijk mee te pakken. Die uitdaging zijn we aangegaan en hebben we in de planning gegoten. Binnen de bestaande planning hebben we dus eigenlijk 2 projecten gerealiseerd.”

“Kan niet bestaat eigenlijk niet.”
Blog Teun Werkvoorbereider Singer Laren “BUITEN DE LIJNTJES DENKEN IS MIJN SPECIALITEIT”

Trots bouwen

Waar is Teun nou het meest trots op? “Ik denk dat we als team trots mogen zijn dat we dit mooie project gerealiseerd hebben. Aan het begin van het project liepen we uit de uren omdat alles zo  bewerkelijk was. Uiteindelijk hebben we toch alles binnen budget gerealiseerd én hebben we zelfs extra dingen kunnen doen. Met als resultaat een supertevreden opdrachtgever! We hebben veel dingen voor elkaar gekregen die een ander niet ziet zitten. Buiten de lijntjes denken – out of the box – is mijn specialiteit. Kan niet bestaat eigenlijk niet. Je loopt er tegenwoordig best vaak tegenaan dat collega’s een manier hebben aangeleerd hoe iets zou moeten. De creativiteit om een andere oplossing te bedenken is er niet. Ik weet niet of het komt doordat ik uit de praktijk kom, maar ik kijk er anders tegenaan. Ik probeer een oplossing te bedenken en dat lukt eigenlijk ook altijd. Ik geloof sowieso dat alles kan. Daarmee sta ik ook al wat anders in het leven dan het gemiddelde mens.”

“Ik kijk liever naar bouwkunst.”

Bijzonder gebouw

Op de vraag of Teun nu zelf ook vaak naar het museum gaat, antwoordt hij lachend: “Ik kijk zelf liever naar bouwkunst. Met de oplevering hebben we kunnen zien hoe het er ingericht uit ziet en onlangs was er een open dag waar ik met mijn gezin door het museum kon wandelen. Ze vonden het heel bijzonder. Als je erdoorheen loopt zie je wat voor bijzonder gebouw het is.”

Ook uniek werk doen?

Of je nou zzp’er bent of gedetacheerd wilt worden, bij PB vind je altijd een project waar jij trots op kunt zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Van consultant naar manager. Kai: ‘Ik wist niet dat ik het in me had’

Zonder enige ervaring in de bouwbranche kwam Kai van Tongerlo drie jaar geleden het PB-team in Zaltbommel versterken als consultant. Dankzij de vrijheid en het vertrouwen vanuit PB Projects heeft hij zich razendsnel ontwikkeld. Inmiddels heeft hij een nieuwe stap gezet en is hij recent gepromoveerd tot manager bouw. We blikken met hem terug op zijn loopbaan tot nu toe. Lees meer

Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer