Vijf jaar PB Projects: een terugblik met Philip Biesot

PB Projects blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Als oprichter is Philip Biesot de man van het eerste uur. De eerste echte PB’er. Samen gaan we terug naar de wortels, waar het ondernemen voor hem begon. En vertelt Philip hoe hij en het bedrijf zich de afgelopen vijf jaar hebben ontwikkeld.

Philip Biesot oprichter van PB Projects

Werken in het familiebedrijf

Het ondernemen heeft Philip niet van een vreemde. Zijn vader heeft zijn hele leven een hoveniersbedrijf gehad, de neef en broer van Philip hebben het stokje inmiddels overgenomen. Dit was niet het oorspronkelijke plan. “Van jongs af aan hebben mijn broer, neef en ik meegewerkt aan het bedrijf. Passie hebben voor je werk en het stukje ondernemen heb ik hier geleerd, mijn vader is daar de grondlegger van geweest. Ik heb tuinlandschaparchitectuur en civiele techniek gestudeerd en ben daarna direct het familiebedrijf ingegaan. Met het idee dat ik later het bedrijf zou overnemen, samen met mijn broer en neef.”

"Mijn vader is nu mijn beste maatje, maar toen konden we elkaar bij wijze van spreken wel schieten”

Dit liep anders. “Ik was jong, zat vol met ideeën en wilde dit implementeren in het bedrijf. Mijn vader deed het al 30 jaar op zijn manier. Ik liep daar continu tegenaan. En dat is ook wel hoe ik mezelf uiteindelijk heb leren kennen. Als ik mijn eigen gang kan gaan, dan sta ik in mijn kracht. Dat was in die jaren niet het geval. Mijn vader is nu mijn beste maatje, maar toen konden we elkaar bij wijze van spreken wel schieten”, vertelt Philip lachend. Na drie jaar besloot Philip uit het familiebedrijf te stappen. Een moeilijke keuze. “Ik vond dat heel lastig. Ik was uit het bedrijf, mijn relatie was net over, ik had op dat moment even geen steunpilaren meer.” De toen 25-jarige Philip ging door een moeilijke tijd. “Ik had toen min of meer een burn-out. Ik was heel moe, lag alleen maar op bed, had nergens zin in… Ik durfde zelfs de telefoon niet meer op te nemen. Nou, dat is niets voor mij.”

Philip Biesot met collega op de bouw

Een nieuwe uitdaging

Philip krabbelde beetje bij beetje uit het diepe dal. Hij ging aan het werk, dit keer bij een groot hoveniersbedrijf als design en construct manager. “Ik heb hier veel geleerd en een mooi netwerk opgebouwd.” Na drie jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging: zijn eerste eigen onderneming. Bureau Groen Advies was een ingenieursbureau dat hij samen met een oud-klasgenoot had opgezet. Wederom na drie jaar begon het bij Philip te kriebelen. “Ik had het wel weer gezien. Ik ben als tuinarchitect voor particulieren aan de slag gegaan.”

Na ruim drie jaar keek Philip weer om zich heen. “Ik keek terug op mijn carrière en dacht: hoe kan het nou dat ik er elke keer na zo’n drie jaar weer ergens klaar mee ben? Ik wilde uitzoeken waar ik nu goed en minder goed in ben, om mezelf beter te leren kennen. Ik ben het aan wat mensen gaan vragen. Het viel op dat iedereen mij als een verbinder zag. Een aantal mensen zei dat ik de arbeidsbemiddeling in moest, het liefst in een branche waar ik al ervaring in had. Zo ben ik in 2013 bij een bedrijf aan de slag gegaan gespecialiseerd in detacheren binnen installatietechnische projecten. Zij wilde een bouwtak opzetten, maar hadden nog geen netwerk. Ik had daar wel een gevoel bij. Na drie jaar in deze functie merkte ik dat ik dit werk veel beter en liever als zelfstandige wilde doen.”

Steun van het gezin

Deze beslissing is niet over één nacht ijs gegaan. “Ik heb in eerste instantie een uitvoerig gesprek gehad met mijn vrouw over de mogelijke invloed van het ondernemerschap op ons gezin. Mijn vrouw heeft een uitdagende job als tandarts, met veel verantwoordelijkheid en daarnaast hebben wij een zoon die uiteraard veel aandacht en liefde nodig heeft. Wij vonden het belangrijk om eerst de consequenties en risico’s die deze stap met zich meebrengt in kaart te brengen.” Samen heeft het stel de knoop doorgehakt. “Mijn vrouw heeft eigenlijk vanaf het eerste moment deze wens volledig gesteund. Dankzij haar vertrouwen en commitment kon ik zonder enig twijfel aan het ondernemerschap beginnen. Terugblikkend heeft het onze relatie alleen maar sterker en mooier gemaakt. Ik ben erg trots op haar dat zij dit avontuur met mij aandurfde en mij door dik en dun steunt.”

De start van PB Projects

Toen de kogel door de kerk was, ging Philip op zoek naar een zakelijke partner in crime. “Marnix Schoeman kende ik van een netwerkclub. Hij was voor mij de juiste persoon. Ik kan hem vertrouwen en hij weet hoe de branche in elkaar zit.” Dit was de start van PB Projects, toen nog PB Engineering. “We begonnen vanaf nul in een ruimte van 20 vierkante meter in Amsterdam.” Philip deed waar hij goed in was: gelijk vol gas zijn ideeën uitwerken. In de eerste maand werd Jeffrey Lithgow als recruiter aangenomen. “Hij was onze eerste medewerker. Ik heb hem alles geleerd wat ik wist en we zijn begonnen met continu mensen bellen. PB liep al vrij snel erg goed.”

"Ik was zo bezig met PB dat ik alle andere dingen om mij heen vergat. Na drie jaar eiste dat zijn tol. Ik had geen balans meer. Ik kreeg steeds minder energie en kon niet genieten van de successen die we hadden."

Op zoek naar balans

 “De eerste jaren waren echt heel leuk. We waren volop aan het optimaliseren. Ik was zo bezig met PB dat ik alle andere dingen om mij heen vergat.” Na drie jaar eiste dat zijn tol. “Ik had geen balans meer. Ik kreeg steeds minder energie en kon niet genieten van de successen die we hadden. Ik begon mezelf af te vragen waar ik dit eigenlijk allemaal voor deed. Mijn doel was nooit om een groot bedrijf neer te zetten. Ik wilde elke dag met plezier naar mijn werk en iedereen om mij heen enthousiasmeren. Dat gevoel had ik niet meer.”

Philip was op zoek naar balans. Zakelijk en privé, maar ook body en mind. Tijdens een sportsessie kwam Philip in aanraking met trainer Mo. Hij geeft op een holistische manier trainingen aan topsporters en CEO’s. Hij triggerde Philip meteen. Samen zijn ze een intens traject aangegaan waarin Philip zijn volledige commitment moest geven. “De eerste drie maanden zagen we elkaar zo’n 10 tot 12 uur per week. Ik ging sporten, dronk geen alcohol, werd veganistisch en leerde alles over een holistische levensstijl leiden. We gingen terug naar de pure kern, naar wie ik nu eigenlijk ben. Ik nam mijn huidige leven onder de loep en ging dingen anders zien.”

"Ik begrijp beter de kracht van je rust pakken. Ik merk dat mijn transformatie collega’s inspireert en activeert om ook te focussen op een gezonde levensstijl."

Investeren in jezelf

“Dit traject had natuurlijk ook gevolgen voor PB. Dat vond ik wel lastig. We hadden na drie jaar een goede basis neergezet, maar het bedrijf had nog steeds mijn aandacht nodig. Ik was zoekende naar hoe ik al die ballen hoog ging houden. In mijn gesprekken met Mo kwam ik erachter dat als ik nu niet in mezelf investeer, ik straks mijn werk niet meer kon uitvoeren. Dan zou ik kapot gaan. Ik moest het zien als een uitdaging, om uit mijn comfortzone te gaan. Alleen dan kun je groeien.”

Alles op alles zette Philip om weer in balans te komen. Met succes. “Ik heb echt een transformatie doorgemaakt en heb nu een andere lifestyle.” Dit heeft ook een positieve uitwerking binnen het bedrijf. “Ik heb nu meer focus, energie, positiviteit, kan sneller accelereren en ik begrijp beter de kracht van je rust pakken. Ik merk dat mijn transformatie collega’s inspireert en activeert om ook te focussen op een gezonde levensstijl. Ik moedig dit alleen maar aan door onder andere met ze in gesprek te gaan, maar ook heel praktisch door gefilterd water te realiseren op kantoor, te zorgen voor voldoende fruit en met elkaar te sporten. Het is mooi om te zien dat we als team niet alleen op zakelijk, maar ook op persoonlijk vlak groeien.”

De groei van PB

Inmiddels bestaat het team uit 18 interne medewerkers, verdeeld over twee vestigingen (Amsterdam en Zaltbommel), in drie verschillende disciplines: Bouw, Techniek en Civiele techniek. Belangrijke pilaren in de organisatie zijn mijn kompanen Maikel van Opijnen en Kevin Krishan, die dagelijks onze kwaliteit waarborgen. “We hebben een heel dynamisch team met allemaal dezelfde instelling om niet alleen jezelf, maar ook elkaar beter te maken. Stuk voor stuk hebben zij de intrinsieke motivatie om er alles uit te halen.”

In de afgelopen vijf jaar is PB gegroeid tot een vaste speler in de markt. Wat is de sleutel tot succes? “PB is erg goed in het creëren van vertrouwen en verbinding met de klant en professional. Een klant moet weten dat je oprecht bent, dat je op elkaar kunt bouwen en altijd kwaliteit en service wilt leveren. Daar zijn wij goed in en dat is onze kracht.”

 

 

"Een klant moet weten dat je oprecht bent, dat je op elkaar kunt bouwen en altijd kwaliteit en service wilt leveren. Daar zijn wij goed in en dat is onze kracht."

Terugblik op vijf jaar PB

“Als ik denk aan vijf jaar PB, dan overheerst trotsheid. Enkele hoogtepunten voor mij zijn onder andere de verhuizingen. We zijn gegaan van een kantoor van 20, naar 40 en nu bijna 300 vierkante meter. De uitbreiding naar de disciplines techniek en civiel was bijzonder, net zoals het behalen van 100 professionals die via PB aan het werk zijn. Dat zegt wel wat over je organisatie en dat was dan ook een mooie mijlpaal.”

PB heeft sinds de oprichting aan mooie projecten mogen werken. Wat zijn voor Philip enkele hoogtepunten? “Ik denk meteen aan project Sluishuis, vlakbij ons kantoor in Amsterdam. Een iconisch gebouw, waar veel van onze professionals hebben gewerkt. De Cooltoren in Rotterdam is ook een project waar ik trots op ben. Het zijn vooral iconische projecten. Als ik daar langs rijd met mijn zoon naast me in de auto, dan kan ik zeggen: daar heeft papa aan meegewerkt. Dat geeft wel een leuke kick. Ik denk ook aan grote civiele projecten waar wij nu mee bezig zijn, waar je over een aantal jaar honderd keer overheen rijdt. Het geeft een trots gevoel dat je daar als organisatie aan hebt meegewerkt.”

Toekomst van PB

De vraag waar PB over vijf jaar staat krijgt Philip vaak te horen. Een antwoord heeft hij niet. “Ik dacht eigenlijk dat we een beetje op onze max zaten, maar toen ik zelf weer meer in balans kwam zag ik steeds meer doorgroeimogelijkheden. Ik zie nu alleen maar kansen voor PB. Het is voor mij een kwestie van kansen pakken, de kwaliteit optimaliseren, doorknallen, creatief zijn en er zijn wanneer je er moet zijn. De komende jaren wil ik ook meer sturen op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als organisatie een bijdrage leveren aan de maatschappij. Als we dit als team doen, dan is the sky the limit.”

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


PB Projects lanceert nieuwe discipline: PB Woningcorporaties onder leiding van Sonja Koevoets

PB Projects breidt verder uit met de lancering van een nieuwe discipline, PB Woningcorporaties. Vanaf 4 november 2024 wordt deze tak van het bedrijf geleid door Sonja Koevoets vanuit een nieuw kantoor in het hart van Rotterdam. Lees meer

PB Projects opent nieuw kantoor in hartje Rotterdam

We hebben wat te vieren bij PB Projects! Ons team heeft de deuren geopend van een nieuwe vestiging in het bedrijfsverzamelgebouw Het Nieuwe Kantoor in Rotterdam. Tijdens deze feestelijke opening hebben we ook onze nieuwste tak gelanceerd: PB Woningcorporaties. Lees meer