Nooit gedacht dat ik de stap zou maken van uitvoerder naar opzichter
Marcel Kronenburg werkte 17 jaar als uitvoerder, toen zijn vader hem vroeg om als opzichter in het familiebedrijf aan de slag te gaan. Daar had hij nooit over nagedacht. Hij vond opzichters vooral ‘wat lastige mensen’. Toch heeft hij de stap genomen. We spraken hem over deze unieke stap.
Van timmerman naar opzichter
Marcel vertelt: “Bijna veertig jaar geleden begon ik als timmerman. Mijn interesses gingen steeds verder en de organisatie waar ik werkte zag dat ook. De vraag kwam al snel of ik niet wilde doorgroeien. Toen volgde de avond MTS en een scala aan cursussen: bouwveiligheid, bouwfysica etc. Zo ben ik uiteindelijk hoofduitvoerder geworden. Dit heb ik 17 jaar met plezier gedaan, tot mijn vader me vroeg om in het familiebedrijf aan de slag te gaan als opzichter. Sinds 2017 werk ik voor mezelf.”
Wat doet een opzichter?
De opzichter, ook wel toezichthouder genoemd, is de persoon die op de bouwplaats de opdrachtgever vertegenwoordigt. Hij houdt namens de opdrachtgever toezicht en controleert of het bouwproces verloopt volgens het bestek, de tekeningen en eisen van de wet en het bouwbesluit. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan algemene zaken, zoals de kwaliteit van het gebouwde en de veiligheidsvoorschriften. Maar de opzichter controleert ook hele specifieke dingen. Als de opdrachtgever bijvoorbeeld heeft aangegeven dat men uitsluitend met duurzaam hout mag werken, is het aan de opzichter om te controleren of de bouwers deze eis wel naleven.
Daarnaast voert een opzichter de bouwadministratie. Denk daarbij aan het controleren van werktekeningen, contracten en financiële overzichten. Dat is ook vrij logisch: om zijn controles goed te kunnen uitvoeren, moet de opzichter wel goed ingelezen zijn in het project.
Tot slot is de opzichter ook een laag tussen de aannemer en de opdrachtgever. Hij onderhoudt contact met de aannemer op uitvoeringsniveau en informeert de opdrachtgever over de voortgang en kwaliteit van het project.
Diplomatiek communiceren
Voor de rol van opzichter zijn andere kwaliteiten nodig, kwam Marcel al snel achter: “Als opzichter moet je heel diplomatiek zijn en niet te direct communiceren. Als uitvoerder zei ik: “We gaan nu rechtsaf.” Dat zeg ik nu niet meer. Ik adviseer en moet mensen opwarmen voor de juiste ideeën.”
Eenling op de bouwplaats
“Als hoofduitvoerder werkte ik nauw samen met vaklieden en engineers. Als opzichter ben je echt een eenling op de bouwplaats. In plaats van de aannemer, vertegenwoordig ik de opdrachtgever. Ik heb me daardoor soms best eenzaam gevoeld. Je moet toch een bepaalde afstand bewaren. Wel kun je op een gepaste manier contact zoeken. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om te sparren over detailleringen. De aannemer komt vaak met detailleringen die niet kloppen, dan geef ik tips en tricks over hoe het wel kan. Dan kan ik de aannemer mooi helpen!”
Ins en outs van het hele bouwproces
Marcel ziet veel voordelen aan zijn rol als opzichter: “Ik krijg echt alle ins en outs van het bouwproces mee. Ik heb overal mee te maken. Als uitvoerder was ik alleen bezig met bouwen. Nu ben ik de spil tussen de opdrachtgever en aannemer en krijg alles mee; van het begin van de opdracht tot het eind van het bouwproces. Ik word bij alles betrokken. Dat is gewoon heel leuk.”
Minder stress
Ondanks dat Marcel er nooit aan had gedacht om dit beroep te kiezen, zou hij niet meer terug willen naar het uitvoerdersvak: “Als uitvoerder had ik veel meer stress. Ik was verantwoordelijk voor het financiële stuk en de coördinatie van de mensen en het materieel/materiaal. Alles regelen, zeker in coronatijd, is gewoon stressvol. Dat neem je toch met je mee naar huis. Ook zit ik nu veel in de auto omdat ik verschillende projecten bezoek. Dit geeft me de tijd om onderweg even te bellen met mijn vrouw of vrienden. Daar had ik als uitvoerder echt geen tijd voor!”
Ervaring als uitvoerder benutten
Marcel heeft profijt van zijn achtergrond als uitvoerder: “Ik ben daardoor wat praktischer. Ik probeer er altijd vroeg bij te zijn. Als bijvoorbeeld de tegelzetter start, dan check ik of er wordt gewerkt volgens afspraak. Zo hoef ik geen commentaar te geven als mosterd na de maaltijd. De rol van opzichter is heel belangrijk, maar je moet het wel op de juiste manier uitvoeren. Communiceer, ga in het proces mee en hobbel niet overal achteraan. Daar maak je het uiteindelijk voor iedereen makkelijker mee.”
Denk jij ook aan een stap in jouw carrière?
PB heeft een doel: mensen trots maken op hun werk. We matchen professionals en opdrachten in de bouw, installatietechniek, civiele techniek en industrie. Zit jij niet meer helemaal lekker op je plek of ben je benieuwd welke kansen er voor je liggen? Maak dan een afspraak voor een kop koffie. Helemaal vrijblijvend. Samen kijken we wat jouw ambities zijn en zoeken we het juiste project voor jou.
Ook interessant voor jou
Op de Zuidas in Amsterdam wordt volop gebouwd aan The Pulse, een indrukwekkend mixed-use gebouw met woon- en kantoorruimte, horeca, een supermarkt en negen bioscoopzalen. Cevdet Yazici, hoofduitvoerder van dit project, vertelt met passie over zijn werk en achtergrond. Lees meer
PB Projects breidt verder uit met de lancering van een nieuwe discipline, PB Woningcorporaties. Vanaf 4 november 2024 wordt deze tak van het bedrijf geleid door Sonja Koevoets vanuit een nieuw kantoor in het hart van Rotterdam. Lees meer