Uitvoerder Guido over leiderschap in de bouw: “Zonder Martin en Mikey ben ik niets.”
Aan de Anton van Geesinkstraat worden 24 appartementen gerealiseerd. Guido van den Berg, Uitvoerder van dit project, vertelt over het aansturen van een team. Dat is namelijk een van de vele taken van een Uitvoerder in de bouw. Hoe stuur je nou eigenlijk een team aan? En wat voor invloed heeft je achtergrond op jouw management skills? De 38-jarige Barendrechter vertelt erover:
Project met geschiedenis
“Begin juni heb ik het stokje overgenomen van de voormalige Uitvoerder. Een project – die al volop aan de gang is – overnemen kan nogal een uitdaging zijn. Gelukkig ging dit mij goed af. Ik denk dat daar wel mijn kracht ligt. Het gebouw zelf heeft nogal een bijzondere geschiedenis: de gymzaal van judoka Anton Geesink zat hierin gevestigd. Geesink is een belangrijk sporticoon in de Nederlandse geschiedenis. Daarom houden wij kenmerkende aspecten intact, waaronder de voorkant van het gebouw.“
Beeld: ’t Sticht Utrecht, gefotografeerd door J.J. Herschel jr., 1964
Een teamplayer zijn
“Het leukste aan mijn functie vind ik het sociale aspect: lekker onder de mensen zijn en het team aansturen. Zo vind ik teamverband zeer belangrijk. Ik zie mijn rol als Uitvoerder maar als een klein onderdeel van het grote geheel. Iedereen is even belangrijk, ongeacht wat jouw rol binnen het project is. Zonder bijvoorbeeld Martin en Mikey die hier het zware werk verzetten, ben ik niets. Deze mindset wil ik ook meegegeven aan mijn team. We hebben nou eenmaal een gezamenlijk doel: de oplevering. En die behaal je alleen door het samen te doen. Waar ik andere Uitvoerders vaak hoor zeggen dat iemand het zelf uit moet zoeken, steek ik er een keer tijd in. Laten zien dat jij wil samenwerken door iemand ergens bij te helpen is wat het verschil maakt. Dan heb je ook iets om trots op te zijn.”
Jong geleerd is oud gedaan
“Zo is ook mijn vader trots op mijn passie voor de bouw. Als kleine jongen mocht ik namelijk geregeld mee de bouwplaats op, samen met mijn vader die eigenaar was van een aannemersbedrijf. Ik vond het zó leuk dat ik besloot om naar de LTS te gaan. Het overnemen van mijn vaders bedrijf maakte ik mijn doel. Hierna vervolgde ik mijn studie aan de MTS. Toen ik 18 jaar was, had ik de kans om het dan ook echt over te nemen. Het voelde alleen niet als het juiste moment. Het team bestond toen al uit 60 man en omdat ik mij te jong voelde, en om deze reden niet comfortabel voelde om volmondig ja te zeggen, besloot ik het niet te doen.”
Verschillende ervaringen
“Er zitten heel wat carrièrestappen tussen de MTS en mijn huidige functie. Ik heb veel kanten van het vak mogen zien. En op deze manier heb ik ook veel over mijzelf geleerd; Projectontwikkeling bleek niets voor mij omdat ik erg straight forward ben, ofwel te Rotterdams. Werkvoorbereiding ging mij goed af, maar zolang achter een scherm zitten was niet mijn ding. Op jonge leeftijd in de bouw werkzaam zijn heeft mij gevormd. Zo houd ik ervan om lekker aanwezig te zijn. Toen ik als Werkvoorbereider aangaf dat de taken van een Uitvoerder mij interessant leken, heb ik na veel moeite voor elkaar gekregen dat ik dit twee uurtjes in de ochtenden mocht doen. Naast het feit dat ik he-le-maal in mijn element zat, kreeg ik ook veel complimenten van iedereen. En dit voor alleen maar die twee uren!”
Persoonlijke ontwikkeling
“Helaas heb ik niet alleen maar positieve ervaringen in de bouw. Zo heb ik vroeger onder een projectleider gewerkt waarbij de samenwerking zeer moeizaam verliep. Hij zat erg onder mijn huid en ik merkte al gauw de negatieve effecten hiervan. Ik wist dat dit op deze manier niet langer door kon gaan. Daarom maakte ik de stap om fulltime Uitvoerder te worden en zo voor mijzelf te beginnen. Zulke ervaringen zijn een mooie kans om jezelf te ontwikkelen: ik weet nu beter hoe ik kan inspelen op bepaalde situaties. Ik houd van open- en eerlijkheid: daarom maak ik situaties bespreekbaar binnen een team. Deze aanpak gaat hand in hand met rechtvaardigheid. Fouten maken is nou eenmaal menselijk. Daarom geef ik niet alleen een tweede maar ook een derde kans. Als je mensen de ruimte niet gunt om die fouten te maken, dan gaan ze er ook niet van leren.“
Trots Bouwen
“Naast mijn enorme passie voor de bouw, heb ik ook een passie voor voetbal. Zo speel ik zelf voetbal en geef hiernaast voetbaltraining aan een team. Een vader van een teamlid uit dit team vertelde over zijn positieve ervaring met PB Projects. Ik ben daarna met Philip, eigenaar van PB, gaan zitten. Ik werd het eerste jaar gedetacheerd bij een andere aannemer. Een jaar later stelde hij mij voor aan de directeur van een bedrijf in Barendrecht, waar ik vandaan kom. Hij had een vriendelijke, open uitstraling. Het klikte goed tussen ons. Ik ben daarom meteen aan de slag gegaan. We zijn inmiddels alweer een jaar verder en ik ben nog steeds werkzaam bij BIK Bouw via PB Projects. Alhoewel mijn huidige project in Utrecht is, rijd ik soms nog wel eens langs projecten die jaren geleden zijn opgeleverd. Dan denk ik: ‘dat hebben we nou lekker met z’n allen gedaan’. En dat is wat Trots Bouwen voor mij inhoudt.”
Ook interessant voor jou
PB Projects breidt verder uit met de lancering van een nieuwe discipline, PB Woningcorporaties. Vanaf 4 november 2024 wordt deze tak van het bedrijf geleid door Sonja Koevoets vanuit een nieuw kantoor in het hart van Rotterdam. Lees meer
We hebben wat te vieren bij PB Projects! Ons team heeft de deuren geopend van een nieuwe vestiging in het bedrijfsverzamelgebouw Het Nieuwe Kantoor in Rotterdam. Tijdens deze feestelijke opening hebben we ook onze nieuwste tak gelanceerd: PB Woningcorporaties. Lees meer