De voor- en nadelen van gedetacheerd werken

In dienst gaan, voor jezelf werken, detacheren, uitzenden: je kan op allerlei manieren aan de slag gaan in de bouw, industrie, installatietechniek, civiele techniek of infra. Maar wat past bij jou? In deze blog staat detacheren in de spotlight. Wat zijn de voor- en nadelen? Ontdek of het iets voor jou is.

Detachering via PB Projects

Wat is detachering?

First things first. Detachering is het uitlenen van medewerkers aan een derde partij. In de praktijk betekent dit dat je in dienst komt bij een projectorganisatie, zoals PB. Vervolgens komen er opdrachtgevers met capaciteitsvraagstukken bij de projectorganisatie. De projectorganisatie plaatst jou op een project van zo’n opdrachtgever. Dit gaat in goed overleg met jou, zodat het project past bij jouw wensen en ontwikkeling. Vaak heb je eerst nog een gesprek met de opdrachtgever. Het gaat meestal om projecten voor langere periodes.

Detachering in de bouw, techniek en industrie

De voordelen van detachering

1. Brede ervaring opdoen

Je gaat van project naar project. Zo neem je een kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven. Iets wat je niet zo snel doet als je “gewoon” in dienst bent. Bij ieder project leer je nieuwe dingen. Je doet zo ontzettend veel kennis en ervaring op. Ook kun je ontdekken waar je wél en ook waar je vooral niét gelukkig van wordt.

2. Ingang bij prestigieuze projecten

Sommige projecten lijken buiten handbereik. Een projectorganisatie heeft veel connecties en kan makkelijker deuren voor je openen. Ook worden veel vacatures al ingevuld voordat ze überhaupt online verschijnen. Een projectorganisatie is er vaak vroeg bij en kan je projecten aanbieden die niet online te vinden zijn.

3. Zekerheid van een vast contract

Flexibel werken is leuk, maar zekerheid is ook fijn. Die combinatie krijg je bij gedetacheerd werken. Bij PB krijg je bijvoorbeeld gelijk een vast contract zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Je krijgt gewoon iedere maand jouw salaris van PB. Is er even geen project voor jou beschikbaar? Dan wordt je toch gewoon doorbetaald. Flexibiliteit met zekerheid.

4. Groot netwerk

Is netwerken niet jouw sterkste kant? Geen probleem! Als gedetacheerde profiteer je van het netwerk van jouw projectorganisatie. Zij zoeken de krenten in de pap qua projecten en houden je op de hoogte van kansen. In de dagelijkse praktijk heb je niet alleen collega’s op de werkvloer, maar ook nog collega-gedetacheerden. PB organiseert bijvoorbeeld jaarlijks een bijeenkomst zodat je met je vakgenoten kunt bijpraten.

5. Persoonlijke begeleiding en coaching

Wil je meer uit je carrière halen? Twijfel je over welke richting je op wil? Of wil je een opleiding of cursus volgen? Jouw consultant bij de projectorganisatie staat voor je klaar. Eén persoon waar je met vragen terecht kunt, waar je mee kan sparren en die met je meedenkt. Heb je behoefte aan meer begeleiding? PB regelt een coach voor je. Daarmee kun je je nog meer focussen op jouw persoonlijke ontwikkeling.

6. Goede of nóg betere arbeidsvoorwaarden

Een projectorganisatie mag niet negatief afwijken van de arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever zelf. Vaak ligt het salaris zelfs nog iets hoger voor gedetacheerden. Je zit dus altijd goed. Pensioenopbouw loopt via de projectorganisatie en kan gelieerd zijn aan de cao van jouw branche.

7. Ambities ontdekken en sneller doorgroeien

Als je gedetacheerd werkt, kun je sneller doorgroeien. Omdat je op verschillende projecten en bij verschillende bedrijven werkt, doe je sneller ervaring op en ontdek je waar jouw ambities liggen. Een projectorganisatie kan je begeleiden bij de stappen die je hiervoor moet nemen. Ook bieden ze vaak opleidingen en cursussen aan om je hierbij te ondersteunen.

De voor- en nadelen van gedetacheerd werken

De nadelen van detachering

1. Reistijd

Het kan zijn dat er geen projecten beschikbaar zijn bij jou om de hoek. Er kan dus wat flexibiliteit van je worden gevraagd om verder te reizen. Dit betekent niet direct dat je vanuit Zeeland in Groningen wordt gedetacheerd. Het is in het belang van de projectorganisatie en de opdrachtgever dat je gemotiveerd aan het werk gaat. Een té lange reistijd is dus voor niemand wenselijk.

2. Wisselen van werkomgeving

Detachering is altijd van tijdelijke aard. Een project kan 3 maanden of 3 jaar duren. Niet iedereen voelt zich er prettig bij om regelmatig te wisselen van werkomgeving.

3. Twee partijen

Als gedetacheerde heb je te maken met 2 partijen: de projectorganisatie en de opdrachtgever. In de praktijk kan dit betekenen dat je administratieve zaken zoals het indienen van vakantiedagen dubbel moet doen.

4. Gevoel van buitenstaander zijn

Als gedetacheerde kun je je, bij een kortlopend project, een buitenstaander voelen op de werkvloer. Jij bent niet in vaste dienst van de opdrachtgever. Je hebt natuurlijk zelf in de hand hoe je je binnen het team profileert, maar niet iedereen kan hierin zijn plek vinden.

De voor- en nadelen van gedetacheerd werken civiel

Iets voor jou?

Nu je de voor- en nadelen weet, kun je bepalen of detacheren bij jou past. Wil je een kijkje nemen bij verschillende opdrachtgevers en projecten binnen jouw vakgebied, zonder dat je vastzit aan een bedrijf? Dan is detachering voor jou de ideale oplossing. Werk je in de bouw, industrie, installatietechniek, civiele techniek of infra en wil je eens een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer

Marc werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol: ‘Het is een bevoorrechte werkplek’

Marc Liebrand is zelfstandige en werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Daarnaast vertelt hij over zijn droom om naar Italië te emigreren. Lees hier meer! Lees meer