5 netwerktips voor niet-netwerkers

Netwerken is cruciaal voor zakelijk succes. Dat weten we allemaal. Maar wat nou als je er een hekel aan hebt? Of je er gewoon niet goed in bent? PB daagt je uit om met behulp van onze 5 tips tóch een poging te wagen. Met een breed netwerk verzeker je jezelf van uniek werk en profiteer je van nog veel meer voordelen.

Netwerken voor niet-netwerkers in de bouw, civiele techniek en installatietechniek

Netwerken = toegang tot kennis

Netwerken levert meer op dan alleen een ingang voor een nieuwe baan of opdracht. Of je nu in de bouw, installatietechniek, civiele techniek of infra werkt, jouw netwerk is toegang tot kennis. Zoek je een nieuwe leverancier? Wil je meer weten over een nieuwe techniek of ontwikkeling? Jouw netwerk is de plek! Vraag gericht advies of help een ander met jouw kennis. Door een sterk netwerk op te bouwen, vergroot je jouw kennis en creëer je kansen voor jezelf.

Relaxed netwerken: zo doe je dat

Niet iedereen wordt geboren als netwerktijger. Geen zorgen! Gebruik deze 5 tips om het makkelijker te maken:

 

Tip 1: Begin klein in je eigen omgeving

Nog helemaal onervaren op het gebied van netwerken? Of van nature erg introvert? Begin dan klein.

Nodig een oud-collega of kennis die in dezelfde branche werkt uit voor een kop koffie of een biertje. Gewoon gezellig. Probeer ergens tijdens het gesprek het onderwerp in een zakelijke richting te sturen. Bespreek een ontwikkeling in je branche, deel waar je op het werk tegenaan loopt of waar je naar op zoek bent. Wie weet kan hij je helpen. En zo niet, ook goed. Dat hoort bij netwerken. Het begin is gemaakt. Zo simpel kan het zijn!

 

Tip 2: Kies het event kritisch

Sla jij iedere uitnodiging voor een event af? Of ga je wel, maar in de rol van muurbloem? Dan zijn dat waarschijnlijk niet de juiste events voor jou. Kies daarom kritisch waar je naartoe gaat!

Lang niet elk event past bij jou. Laat de echte netwerkborrels maar over aan de netwerktijgers. Kies een vakinhoudelijke beurs of event dat raakvlakken heeft met jouw werk. Word jij enthousiast van het programma? Dan vind je daar mensen met dezelfde interesses. Dat praat een stuk makkelijker. Kies voor een event waar je niet alleen hoeft te luisteren, maar waar ook activiteiten worden georganiseerd. Dan komt tijdens de activiteit het gesprek vanzelf op gang. Loop je op een beurs? Loop dan naar een stand of sessie waar je iets kunt uitproberen of iets kan doen. Voor je het weet ben je in gesprek!

 

Tip 3: Een goede voorbereiding is het halve gesprek

Hoe hou je het gesprek op gang? En hoe stuur je het in de juiste richting? Als netwerken geen tweede natuur is voor je, dan helpt een goede voorbereiding enorm.

Bedenk vooraf wat je gaat zeggen nadat je je voorstelt. De onwennige start is dan zo voorbij. Hou in je achterhoofd dat de ander het ook interessant vindt om nieuwe mensen te leren kennen. Vertel iets waar de ander op door kan vragen. Zeg dus niet dat je in de bouw werkt, maar vertel bijvoorbeeld dat de medewerkers van bedrijf X straks sneller kunnen werken. Zo’n start geeft veel openingen voor een gesprek. Wees ook nieuwsgierig naar de ander en vraag door. Stel zoveel mogelijk open vragen, waar de ander niet alleen ja of nee op kan zeggen. Sta open voor ideeën en suggesties van de ander. Wissel ervaringen uit. Je weet nooit waar het toe leidt.

Misschien merk je snel dat je niets voor elkaar kunt betekenen. Prima. Wissel contactgegevens uit voor de toekomst of maak even een connectie op LinkedIn. Rond daarna het gesprek af door aan te geven dat je naar een bepaalde activiteit, stand of het toilet gaat. Op naar de volgende!

 

Tip 4: Ga online netwerken

Actief zijn op LinkedIn is een must. Mooie bijkomstigheid: geen kans op ongemakkelijke stiltes.

Begin klein. Zoek mensen op die je kent via je werk en maak een connectie. Zodra iemand de uitnodiging accepteert, heb je een mooie ingang om via de chat bijvoorbeeld te vragen hoe het met diegene gaat. Reageer op en like berichten die je in je tijdlijn voorbij ziet komen van connecties én van mensen die je nog niet kent.

Wil je oefenen met het plaatsen van reacties zonder dat iedereen mee kan lezen? Word dan lid van groepen die bij jou passen. Volg de berichten en reacties een tijdje en reageer dan zelf een keer. Dan wordt het vanzelf makkelijker en ga je vaker reageren. Oefening baart kunst.

 

Tip 5: Gebruik het netwerk van anderen

Je hoeft zeker niet een giga netwerk eigenhandig bij elkaar te sprokkelen. Focus je op de juiste mensen.

Er zijn genoeg professionals in jouw vakgebied die ontzettend blij worden van netwerken. Die gaan het liefste de hele dag bij Jan en alleman op de koffie om te praten over brancheontwikkelingen, innovaties en mogelijke samenwerkingen. Dit zijn professionals die jij wilt in jouw netwerk. Spot ze op LinkedIn, de werkvloer of tijdens events. Met één simpele connectie zet je een heleboel deuren op een kier. Natuurlijk is alleen de connectie maken niet genoeg. Zorg ervoor dat je regelmatig contact houdt. En dat je het letterlijk vraagt als je hun hulp goed kunt gebruiken. Anders weten zij niet dat zij even een deurtje verder voor je moeten open zetten.

Tijd om aan je netwerk te bouwen!

Je hebt nu de tools om aan je netwerk te bouwen. Zonder ongemakkelijke netwerkborrels toch voordeel uit netwerken te halen. Wie weet, misschien ga je het nog leuk vinden. Tot die tijd, kun je natuurlijk ook gebruik maken van het giga netwerk van PB! Wij brengen je graag in contact met de juiste mensen of projecten. Aarzel niet en neem contact met ons op.

Netwerken in de bouw
Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer

Altijd verbonden met water: van het bouwen van bruggen tot het redden van levens

Marc Liebrand is zelfstandige en werkt als hoofduitvoerder aan het vernieuwen van Schiphol. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen. Daarnaast vertelt hij over zijn droom om naar Italië te emigreren. Lees hier meer! Lees meer