BBQ-tips van Marcel

De bouwvak is in volle gang. Dé tijd om te genieten van lekker eten, drinken en goed gezelschap. Hoe kan je dat nou beter doen dan met een lekkere barbecue? Marcel van Zwol, Consultant Civiel en Infra, is door team PB bekroond als BBQ-Koning. Bij iedere borrel hopen we dat Marcel zijn leren schort tevoorschijn haalt. Hij deelt graag zijn beste barbecue tips!

Blog Bouwvak BBQ-TIPS van Marcel Consultant Civiel en Infra

Echt ontspannen

Als we Marcel vragen wat hij zo leuk vindt aan barbecueën, begint hij gelijk te stralen: “Ik geniet het meest als ik de hele dag de tijd heb. ‘s Ochtends ga ik naar de groothandel en weet van tevoren nog niet wat ik ga halen. Ik bekijk welke mooie stukken vlees er liggen en kies waar ik zin in heb. Vervolgens zoek ik een lekker recept voor dat stuk vlees. Thuis maak ik een lekkere rub en dan gaan we los met The Bastard! Sommige recepten hebben 6 tot 12 uur nodig, dus daar ben ik wel even zoet mee. Voor mij is het echt ontspanning.”

De tips van Marcel

Tip 1: Ga voor kwaliteit en kies één pronkstuk

“Sla de berg hamburgers, worsten en sateetjes eens over en kies één mooi stuk vlees. Bijvoorbeeld picanha, spareribs of lamsrack. Dat wordt het pronkstuk van jouw barbecue. Ga langs bij een slager of groothandel en laat je adviseren. Echt kwaliteitsvlees gaat het verschil maken. Bij jouw pronkstuk serveer je een paar lekkere bijgerechten zoals gepofte aardappels en salade.”

Blog Bouwvak BBQ-TIPS van Marcel Consultant Civiel en Infra

Tip 2: Volg een recept

“Als je kiest voor kwaliteitsvlees, dan hangt daar een prijskaartje aan. Ik wil daarom zeker weten dat ik het niet verpest met mijn eigen experimenten. Vooral als het gaat om tijden en temperaturen is het handig om een recept te volgen. Ik zoek bij mijn stuk vlees altijd een lekker recept speciaal voor keramische kamado barbecues.”

Blog Bouwvak BBQ-TIPS van Marcel Consultant Civiel en Infra

Tip 3: Gebruik een thermometer

“Een thermometer is onmisbaar bij een kamado barbecue. Het is belangrijk om de kerntemperatuur van je vlees in de gaten te houden. Ik gebruik zelf de Comfort Intelligent Meal Thermometer. Dan kan ik met de app de kern- en barbecuetemperatuur precies volgen vanaf m’n telefoon.”

Blog Bouwvak BBQ-TIPS van Marcel Consultant Civiel en Infra

Tip 4: Neem de tijd

“De lekkerste gerechten kosten vaak tijd. Rust en vertrouwen is belangrijk. Je hoeft al die uren echt niet naast de barbecue te zitten, dus je kan gewoon relaxen en een drankje doen met je gasten. Maar verkort de bereidingstijden niet in. Dat gaat echt ten koste van de smaak!”

Blog Bouwvak BBQ-TIPS van Marcel Consultant Civiel en Infra

Tip 5: Safety first

“Een leren schort en goede leren handschoenen zijn een must. Keukenhandschoenen vliegen zo in de hens. Ik heb zelf ook wel eens overmoedig de barbecue open gegooid zonder handschoenen. Met 200 graden ben je dan al je armharen kwijt. Ook kan er een steekvlam ontstaan, dus wees altijd voorzichtig.”

Blog Bouwvak BBQ-TIPS van Marcel Consultant Civiel en Infra

Tip 6: Experimenteer ook eens met iets anders dan vlees

“Groenten kunnen ook heel goed op de barbecue. Ik gooi bijvoorbeeld vaak paprika, mais of courgette naast het vlees. Gepofte aardappel maak je heel makkelijk door een aardappel in zilverfolie op de barbecue te leggen. Ga gewoon een keer experimenteren. Laatst had ik bijvoorbeeld mosselen met vocht, een beetje olie en kruiden in een gietijzeren pannetje op de barbecue gezet. Heerlijk! Wat ook heel lekker is, is je eigen croutons maken: snijd de korstjes van een witbrood en maak er blokjes van. Olie, knoflook, peper en zout over de blokjes en doe ze in een gietijzeren pan op de barbecue.”

Blog Bouwvak BBQ-TIPS van Marcel Consultant Civiel en Infra

Tip 7: Ontdek nieuwe smaken

“Op de barbecue kan je perfect rooksmaak toevoegen aan je gerechten. Je legt bijvoorbeeld speciaal appelhout of hout van whiskyvaten in een bakje water zodat het niet gaat branden. Dan giet je het water af en zodra je bijvoorbeeld kip of vis gaat roken op lage temperatuur dan gooi je een handje op de kolen. Daar krijg je zo’n unieke rooksmaak van. Genieten!”

Marcels favoriet

Welk gerecht staat nu op nummer 1? Marcel: “Picanha is wel mijn favoriet. Het is een mooi stuk vlees en niet moeilijk om te bereiden. Vooraf smeer ik hem in met peper, zout, knoflook en rozemarijn. Dan in folie een halve dag in de koelkast. Vervolgens gaat The Bastard aan op zo’n 110 graden. Zodra de kerntemperatuur van het vlees 47 graden is, zet je de barbecue op 180/200 graden. Dan krijg je zo’n lekkere krokante buitenkant en mooi mals rosé vlees van binnen. Daarna laat je hem nog even rusten met zilverfolie er los over. Bij elkaar ben je zo’n 1,5 uur bezig. Echt de moeite waard.”

Blog BBQ Marcel

Barbecue recepten met Marcel uitwisselen? Of wil je meer weten over de projecten die hij kan aanbieden op het gebied van civiel en infra? Neem contact met hem op via 06 53 17 51 26 of marcel@pb-projects.nl.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


After summer party pb projects
After Summer Party

Tijdens de barbecue op de zomerse avond kwamen PB’ers, werkzaam door het hele land, bijeen na een lange tijd. En wat was het gezellig! Blik met ons terug op de zomerse avond. Lees meer

Uitvoerder Guido over leiderschap in de bouw: “Zonder Martin en Mikey ben ik niets.”

Uitvoerder Guido heeft inmiddels al een schat aan ervaring in de bouw. Zo weet hij inmiddels wat de beste aanpak is om een team aan te sturen. Want wat voor invloed heeft je achtergrond op je management skills? Lees meer