Altijd verbonden met water: van het bouwen van bruggen tot het redden van levens

Johan Veldman heeft altijd wat met water gehad. Hij is geboren en getogen in IJmuiden. Nu 42 jaar later, heeft hij samen met zijn gezin een huis dat uitkijkt over de sluis van de havenplaats. Gedurende zijn bouwcarrière heeft Johan altijd gewerkt aan projecten die iets met water te maken hebben. En in zijn vrije tijd is hij ook op het water als vrijwilliger bij de KNRM.

Vrijwilliger bij de KNRM

Na een dag op de bouw gaat Johan richting IJmuiden. Hoe de avond of het weekend er dan uitziet, kan elke dag weer anders zijn. Zodra Johan tijd heeft, staat hij namelijk klaar voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). “Een aantal vrienden waren als vrijwilliger aangesloten bij de KNRM. Ik had er zelf nooit tijd voor, zo ben ik trainer geweest bij mijn zoon’s waterpoloclub en hielp ik bij de voetbalvereniging van mijn andere zoon. Dit hield op een gegeven moment op, waardoor ik meer tijd voor mezelf had. Mijn vrouw spoorde mij aan om iets te doen wat ik zelf leuk vind.”

Eenheid op het water

Meer dan een jaar geleden is Johan zijn opleidingstraject gestart bij de KNRM. Dit traject is doorlopend: ze blijven altijd bijleren. “Ik vind het echt super. Het is dat ik eerder geen tijd had, anders had ik het al veel eerder gedaan.” Wat maakt het zo leuk? “Vooral de eenheid en het plezier die je als team hebt. De ploeg bestaat uit zo’n twintig man. De één werkt als planner bij een transportbedrijf, de ander in een kattenvoerbedrijf en weer een ander heeft een goede functie in de offshore. Iedereen heeft een andere achtergrond, maar op het water zijn we allemaal hetzelfde en doen we belangrijk werk: mensen en dieren redden. Het is heel dankbaar werk.”

Altijd paraat

Elk vrij uurtje staat Johan paraat om opgeroepen te worden. “De knop gaat om zodra de pieper gaat. Ik grijp dan snel mijn sleutels, stap in de auto en ik rij richting de haven. Zo was ik laatst bij een kameraad van mij, die ook bij de KNRM zit, om te barbecueën. Nog voordat de barbecue aan was, gingen allebei onze piepers af. Je begrijpt, wij gingen er gelijk vandoor. Tweeënhalf uur later kwamen we terug en waren de vrouwen alvast begonnen zonder ons. De timing is dan niet ideaal, maar het is wel heel fijn als je iemand ermee kan helpen.”

"Iedereen heeft een andere achtergrond, maar op het water zijn we allemaal hetzelfde en doen we belangrijk werk: mensen en dieren redden."

Van de vishandel naar de bouw

Johan is altijd al met water bezig geweest. “Daar ligt gewoon mijn hart.” Toch ging Johan aan de slag in de bouw. “Ik heb als klein jongetje nooit de droom gehad om in de bouw te werken. Mijn bijbaantjes waren vroeger altijd in de vishandel. Ik heb op een gegeven moment de keuze gemaakt om na de havo naar de hogere technische school (HTS) te gaan met als uitstroomrichting civiele techniek. Dit is eigenlijk nooit een bewuste keuze geweest, ik ben dat gewoon gaan doen.”

Aan de slag in de bouw

Na zijn studie ging Johan aan het werk. Onder andere als uitvoerder, calculator/werkvoorbereider en teamleider. In 2022 zocht hij een nieuwe uitdaging en kwam in contact met PB Projects. “Ik had contact met meerdere partijen, allemaal hadden ze leuke projecten waar ik aan de slag kon. PB sprong er toch uit. Ik kreeg de kans om te werken aan het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht. Ik vond dit direct goed bij mij passen.”

De samenwerking bevalt Johan tot nu toe goed. “Inmiddels heb ik het team van PB wat beter leren kennen. Ik vind de manier van omgang, hun openheid en de transparantie naar mij toe heel fijn. Dat zorgt er wel voor dat ik de samenwerking wil voortzetten.”

Werken aan Schipholbrug

Het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht vormt het slotstuk van het SAA-programma (Schiphol-Amsterdam-Almere), het grootste wegenprogramma van Nederland. Over een lengte van 63 kilometer, van knooppunt A9 Badhoevedorp tot aan de A6 bij Almere, wordt de weg verbreed. Het voornaamste doel hiervan is het bevorderen van verkeersdoorstroming, verkorting van reistijden, verbetering van leefbaarheid en een efficiëntere ontsluiting van Noord-Holland.

In april 2022 begon Johan zijn functie als senior werkvoorbereider aan de Schipholbrug, als onderdeel van het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht. Johan richt zich volledig op de werkzaamheden aan de Schipholbrug. Onder andere wordt de brug aan beide zijden verbreed en de huidige brugklep wordt vervangen. Dit terwijl het verkeer zowel op de snelweg als op het water door blijft gaan. Iets wat het project uniek maakt.

Van senior werkvoorbereider naar hoofduitvoerder

Nu ruim een jaar later zit Johan op hetzelfde project, weliswaar in een andere functie. “Ik heb de kans gekregen om als hoofduitvoerder aan de slag te gaan.” Als hoofduitvoerder stuurt Johan dagelijks zijn team aan en bewaakt de planning. “Het is een enorm groot project, het grootste waar ik tot nu toe aan heb gewerkt. We zitten hier erg dicht op de kar. Het komt weleens voor dat we maandag een opdracht binnen krijgen, die vervolgens vrijdag af moet zijn. Dat is soms een uitdaging.”

“Deze rol vind ik tot nu toe het leukste van mijn carrière. In dit project zit van alles."

Op zijn plek

Een uitdaging die Johan graag aangaat. “Deze rol vind ik tot nu toe het leukste van mijn carrière. In dit project zit van alles. En ondanks de tijdsdruk en de uitdagingen die er zijn, ga ik alle dagen met plezier aan het werk. Geen dag is hier hetzelfde. Ik vind het heerlijk om elke dag even een rondje te maken over het werkterrein, om te controleren hoe het gaat. Als ik altijd op kantoor moet zitten, zou ik gek worden. Wat voor mij ook heel belangrijk is, zijn de mensen om mij heen. Ik heb een hele goede klik met het team en er is onderling vertrouwen. Buiten het werk om doen we regelmatig wat leuks met zijn allen. Sommige collega’s zijn zelfs langsgeweest bij de KNRM. De planning is dat dit project begin 2026 af is. Als het aan mij ligt, dan blijf ik gewoon tot het eind hier zitten.”

Ook uniek werk doen?

Of je nou zzp’er bent of gedetacheerd wilt worden, bij PB vind je altijd een project waar jij trots op kunt zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer