“Als ik vanaf de CoolTower over Rotterdam uitkijk, dan voel ik me trots”

Hij is al indrukwekkend: de CoolTower in hartje Rotterdam. Nu op bouwlaag 40; nog 12 bouwlagen te gaan. Met een hoogte van 154 meter is de woontoren straks niet te missen in de skyline van Rotterdam. Hij verslaat qua hoogte net niet de Zalmhaventoren, maar de CoolTower is wél de hoogste van het centrum én een stuk complexer. Echt een project om trots op te zijn, vindt ook Erdal. Hij werkt hier via PB als Uitvoerder voor Ballast Nedam en vertelt graag over dit prestigieuze project.

Blog Erdal Cooltoren Cooltower Rotterdam Ballast Nedam Uitvoerder

Voor alles ingezet

Erdal kwam op zijn 14e naar Nederland en zat binnen een jaar op een reguliere school. Van LTS Bouwkunde ging hij naar MTS in de avonduren. De HTS kon hij niet afmaken: “Ik was al fulltime aan het werk, bezig met het opstarten van mijn eigen bedrijf en inmiddels vader. Vier avonden per week studeren lukte niet meer. Ik begon als Betontimmerman en daarna heb ik aan veel verschillende soorten projecten in verschillende functies gewerkt. Van werkvoorbereiding tot uitvoering en projectleiding en van renovatie tot nieuwbouw. Ik ben voor alles ingezet. Nu ben ik verantwoordelijk voor de betonwerkzaamheden op project CoolTower. Ik werk half binnen en half buiten, dat vind ik het leukste. Ik wil op locatie zijn en met de timmerlieden schakelen. Ik weet precies wat ze denken, want ik ken ook die kant van de medaillon. Omdat ik zelf uit de praktijk kom, kunnen we goed praten.”

“Je bouwt letterlijk en figuurlijk uit het niets iets op.”
Blog Erdal Cooltoren Cooltower Rotterdam Ballast Nedam Uitvoerder

Liefde voor beton

“Beton is echt mijn ding. Ben daarin begonnen en het trekt me toch altijd weer terug. Je bouwt letterlijk en figuurlijk uit het niets iets op. Wat ook nog eens lang kan blijven staan. Elke keer als ik langs een van mijn projecten rijd, dan denk ik: “Daar heb ik aan meegewerkt.”

Blog Erdal Cooltoren Cooltower Rotterdam Ballast Nedam Uitvoerder
“Het is een begrip in Rotterdam.”

De skyline van Rotterdam

Ondanks dat Erdal nu in België woont met zijn gezin, zit Rotterdam nog steeds in zijn hart. Dat maakt dit project extra bijzonder: “Het is echt een prestige project. Het is een begrip in Rotterdam. Ik heb al aan meerdere gebouwen in de skyline van Rotterdam mee mogen werken – zoals The Red Apple en het Erasmus MC – maar dit is toch wel een hele bijzondere. Qua silhouet én constructie. Uitkragende balkons, open gevels en het middenstuk staat centraal. Het gebouw wordt niet gedragen door de wanden, maar door de kolommen. Dat geeft meer flexibiliteit. In tegelstelling tot de Zalmhaventoren – waar het vooral prefab was – gaat hier alles traditioneel. Toen Chris van PB Projects tijdens mijn vakantie contact met me opnam en ik hoorde om welk project het ging, was ik gelijk enthousiast. Dit prestigieuze project wil je op je cv. Elke keer als ik nu vanuit de CoolTower over Rotterdam uitkijk, voel ik me trots.”

Blog Erdal Cooltoren Cooltower Rotterdam Ballast Nedam Uitvoerder
“Aan het eind van een project weet je precies hoe het in het begin had gemoeten.”

Klimmen en groeien

Ik hou me vooral bezig met de vloeren, mijn collega focust op de muren en er is nog een Hoofduitvoerder. We jagen elkaar na: met de buitenkern zitten we nu op de 40e verdieping, met de binnenkern op de 38e en met de vloeren op de 36e.. Bij elke stort gaan we een verdieping hoger. We klimmen en groeien letterlijk en figuurlijk. Je groeit ook in een project. Aan het eind weet je precies hoe het in het begin had gemoeten.”

Blog Erdal Cooltoren Cooltower Rotterdam Ballast Nedam Uitvoerder
“Mooie projecten met bijzondere constructies: je hebt ze eigenlijk voor het uitkiezen.”

Uitdagingen

“We hebben veel tegenslagen door weeromstandigheden. Elke keer als de stort gehaald is, dan ben ik blij. Toen we twee weken geleden moesten storten hadden we één dag voor de wind enorm zou aantrekken. Tijdens de stort sprong een hydrauliek leiding, waardoor er 300 liter olie lekte. We konden niet verder en door de wind was de vertraging niet één dag, maar gelijk een hele week. Hoe hoger we komen, hoe groter de uitdagingen. We hebben meer last van wind en we weten nog niet hoe de winter wordt met veel sneeuw of vorst. Bij -5 graden mogen we niet storten. Nog genoeg uitdagingen dus! Ook na dit project liggen er genoeg uitdagingen. Mooie projecten met bijzondere constructies: je hebt ze eigenlijk voor het uitkiezen.”

Ook uniek werk doen?

Of je nou zzp’er bent of gedetacheerd wilt worden, bij PB vind je altijd een project waar jij trots op kunt zijn. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou


Rutger Loman vijf jaar werkvoorbereider: ‘PB gaf mij een kans’

Vijf jaar terug gooide Rutger Loman het roer om in zijn bouwloopbaan. Na vijftien jaar als timmerman en later als uitvoerder gewerkt te hebben, stapte hij over naar de rol van werkvoorbereider bij PB. Het bleek een keuze waar hij absoluut geen spijt van heeft gehad. “Ik zie mezelf wel tot aan mijn pensioen bij Philip blijven”, vertelt de 37-jarige enthousiast. Lees meer

Chrétien Geraedts werkt als werkvoorbereider bij ASML: ‘Dankzij PB ben ik zzp’er’

“Ik heb een tomeloze nieuwsgierigheid.” Het zijn de woorden van Chrétien Geraedts. Een eigenschap die hij zowel privé als zakelijk in zet. Zijn drang om nieuwe dingen te ontdekken bracht hem bij ASML in Veldhoven. Sinds een half jaar werkt hij hier als senior werkvoorbereider in de installatietechniek. Lees meer